Foto: TT

Renberg: ”Jag är lite kluven till satsningen”

Uppdaterad
Publicerad

Ett svenskt lag i KHL är veckans stora snackis i Hockeysverige. SVT Sports expert Mikael Renberg är däremot kluven inför storsatsningen som lett till att laget Crowns har fötts. ”Dels tycker jag att det är lite kittlande och lite intressant, men samtidigt så är jag tveksam till att det kommer lyckas”, säger han.

Det har snackats länge om den stora satsningen som ska göras med ett handplockat svenskt lag i KHL. Ett lag som kan dra till sig profilnamn från SHL med hjälp av stora summor pengar.

– Det kan betyda att en hel del bra spelare från SHL kommer att spela i det här laget, åtminstone till en början. Men jag vet inte om det här är vad den svenska publiken är ute efter, att se ett svenskt lag få möta KHL-lag, säger Renberg och förtydligar.

– Det klart att det kanske är intressant mot de bästa lagen, att vi får se riktiga kvalitetspelare, men man ska också veta att i KHL finns det betydligt sämre lag och frågan är vilka publiksiffrorna blir mot de sämre lagen. Jag tror inte att de blir speciellt höga.

Var finns fansen?

Men var matcherna egentligen ska spelas är något som också varit uppe för både spekulationer och diskussion.

– Jag har svårt att se var det här laget kommer få sina fans ifrån. Vilken stad kommer de att vara baserade i? Är det Stockholm, Malmö, uppdelat, då blir det ganska svårt att få en solid publik – samma publik match efter match. Då tror jag att man får det svårt i längden, säger Renberg som inte tror att svenska supportrar följer med spelarna till KHL.

Spelare kan lockas av höga löner

Det har snackats om miljonbelopp som pumpas in i laget och att spelarna kan komma att betalas upp emot en miljon i månaden.

– Det klart att det kommer att locka och det ser jag inget problem med, att vilja spela i en liga där pengarna är bättre än den man är i för tillfället, det är väl fullt naturligt. Att spelare kommer att lockas av de höga lönerna, det är en självklarhet, säger SVT-experten som tror att profilerna försvinner ur SHL.

– Det är ju de som är bäst i SHL i dag. Man har ju hört namnen (Christopher) Nihlstorp och John Norman, de som kanske är profiler i SHL i dag, så det är ju den typen av spelare som kanske kan hävda sig i KHL som det här laget kommer söka till sig, säger han.

På fredag håller det nya lagets företrädare presskonferens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.