Renberg: ”Svag trupp på pappret”

Uppdaterad
Publicerad

Stommen till Tre Kronors VM-trupp är klar. SVT:s expert Mikael Renberg förstår förbundskapten Pär Mårts beslut att peta elva av spelarna från de senaste landskamperna. ”Det har sett lite svajigt ut och jag tycker att han gör helt rätt”, säger Renberg.

– Han (Mårts) tar in lite nya namn och kommer nog att invänta någon riktig kanon från NHL och ytterligare en omgång i deras slutspel, så att han gör rätt för han har inte haft en lätt situation så här långt, säger SVT:s expert.

”Krävs att de gör sitt livs turnering”

Truppen som förbundskaptenen har tagit ut såhär långt har mycket att förbättra till VM-turneringen.                                                   

Ishockey-VM

– Om man tittar på pappret så är det en svag trupp. Det är en del nya namn och inga tunga namn från NHL. Pär Mårts kommer att få inrikta sig på att skapa ett riktigt bra försvarsspel, han får hoppas på ett extremt bra målvaktsspel, säger Renberg och fortsätter.

– Sen att många spelare, framför allt på forwardssidan kan överträffa sig själv och göra sitt livs turnering och då tror jag att Sverige har en medaljchans, men det är en tuff uppgift.

Flera nej från NHL-spelarna

Renberg trycker upprepat på hur svag truppen är på pappret och tycker att det är flera stora namn som saknas i den svenska truppen.

– Med tanke på de spelare som inte tog sig till slutspel eller åkte ut tidigt i NHL så tycker man alltid att det är synd att (Henrik) Zetterberg inte är med eller Sedin-bröderna eller Erik Karlsson. Det klart att det hade höjt nivån på truppen enormt, säger Renberg.

Flera av spelarna har ändå haft en lång säsong och ska dessutom spela ett World cup efter sommaren, något SVT:s expert har viss förståelse för men trycker samtidigt på hur de andra VM-nationerna har rustat sig med stora namn.

– Många har tackat ja från Ryssland och Finland ser ut att få en bra trupp, så det klart att det finns en liten besvikelse att så många NHL-proffs valde att tack nej. Det tycker jag känns som en besvikelse.

”Guld är osannolikt”

För Pär Mårts ser sista turneringen som förbundskapten för Tre Kronor ut att bli en tuff kamp.

– Att det blir guld tror jag är osannolikt, det blir extremt tufft. Konkurrensen är för hård och hans trupp som den ser ut idag är för svag. Det finns en liten chans till medalj, säger Renberg som listar vad som krävs.

– Pricka formen rätt, göra de bästa matcherna vid exakt rätt tillfälle det vill säga först och främst då i en kvartsfinal, då finns det en chans till medalj. Men jag tror att det blir en tuff turnering för Tre Kronor, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet