Peter Andersson och Mikael Renberg. Foto: Bildbyrån

Renberg vill byta domarbas: ”Börjar bli less”

Uppdaterad
Publicerad

En nivå i grundspelet – en annan i slutspelet. SVT Sports expert Mikael Renberg är inte nöjd med domarbedömningarna, och tycker att SHL:s domarchef Peter Andersson borde bytas ut. ” Jag börjar bli less”, säger Renberg.

I torsdagskvällens Sportnytt tar Mikael Renberg bland annat upp det som han ser som en stor skillnad mellan hur domarna dömer i grundspelet och hur det ser ut i finalspelet. I finalerna tillåter domarna mycket mer, menar Renberg.

– Jag har inga problem med att det blir mer fysisk hockey. Det blir mer känslor, det smäller mer i sargerna – kul, för hockey är en fysisk sport. Men det är också mer slashings, det är mycket mer fasthållningar. Sådana saker som gör att spelet blir sämre, säger han.

Han menar att det inte handlar om enskilda domare, utan den allmäna nivån.

”Accepterar mer”

– Tittar man på domarna som individer så tycker jag att de är helt okej. Men det här problemet gäller inte bara en eller två eller tre domare, utan det gäller över lag, det är hela gruppen domare, att man accepterar mer i slutspelet. Då tycker jag inte att det är enskilda domares fel, utan man måste titta på vem som ansvarar för hela gruppen domare, säger Renberg.

– Just att nivån i slutspelet höjs, att man accepterar mer slashings och holdings, det tycker jag är ett problem som Peter Andersson borde ha tagit tag i för länge sedan. Och det har han inte gjort, så därför tycker jag att han borde gå.

Renberg föreslår att fler personer arbetar med domarna.

”Måste bort”

– Jag tror att det är jätteviktigt att ha flera domarbasar, två, tre stycken som jobbar som ett team med domarna. Att man hjälper domarna precis som spelare får hjälp av sin coach, med video, träning. Analysera, vad gör jag bra, vad gör jag dåligt. Det måste bli mycket bättre.

– Att man analyserar varför vi accepterar mer i ett slutspel jämfört med grundserien. Det har hållit på i så många år, och jag tycker att det måste bort.

SVT Sport har kontaktat Peter Andersson, som inte vill kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.