Patrik Berglund (i profil till vänster) jublar med lagkamraterna efter 3-3-målet. Foto: Bildbyrån.

Tre Kronor till semifinal – trots mardrömsstart

Uppdaterad
Publicerad

Efter en och en halv minut hade Lag Nordamerika gjort två mål och missat en straff.

Men Tre Kronor reste sig, tog en nödvändig poäng och är vidare till semifinal.

”Det gick otroligt fort första tio minuterna”, säger Henrik Lundqvist till SVT Sport.

Efter ett drama fixade Tre Kronor den nödvändiga poängen, 3–3, mot Lag Nordamerika och är klara för semifinal i World Cup i Toronto. Det spelade ingen roll att Nordamerika gjorde 4–3 i sudden.

Men det började riktigt, riktigt illa för svenskarna som efter 01.35 låg under med 0–2. Det första målet kom redan i första bytet efter 30 sekunder. Där emellan hann transatlanterna också med att missa en straff.

World Cup i ishockey

”Annars är matchen över”

– Efter deras tredje mål kände jag ”nu måste vi stänga här, annars är matchen över”. Det var en fajt för mig att stanna i matchen och tro på mig själv, säger Henrik Lundqvist till SVT Sport.

– De kunde ha gjort mer än tre mål i första perioden. De stack på precis allting och fick frilägen. Vi visste inte om vi skulle vara mer aggressiva eller mer defensiva, säger Daniel Sedin till SVT Sport.

Tre Kronor reste sig och efter 46.50 styrde reserven Patrik Berglund, som kallades in bara timmar före nedsläpp i stället för skadade Mikael Backlund, in ett skott från Erik Karlsson till 3–3.

”Krigade oss tillbaka”

När matchen gick till förlängning stod det klart att Tre Kronor var klara för semifinal. Att Nathan MacKinnon satte 4–3 var mest av akademisk betydelse.

Henrik Lundqvist storspelade i kassen igen och räddade 45 skott.

– De hade ett par bra lägen i slottet i andra perioden. Som målvakt är det mitt jobb att försöka vara skillnaden men efter den tuffa öppningen kändes varje räddning viktig, säger han och fortsätter:

– Vi krigade oss tillbaka, visade bra lagmoral och är vidare till semifinal. Nu är det fokus på söndag kväll, säger Lundqvist.

Så fortsätter World Cup

Söndag 25 september:

01.00 Semifinal: Kanada–Nordamerika eller Ryssland.

19.00 Semifinal: Sverige–Lag Europa.

Onsdag 28 september:

02.00 Final 1 i bäst av 3.

Fredag 30 september:

02.00 Final 2 i bäst av 3.

Söndag 2 oktober:

01.00 Ev final 3 i bäst av 3.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

World Cup i ishockey

Mer i ämnet