Rödin matchhjälte för Brynäs

Tio ordinarie spelare skadade och matchstraff på viktige backveteranen Jere Karalahti halvvägs in i första perioden. Då blev Brynäs speediga lagkapten och luriga tvillingar för svåra för HV71.

Matchen i Gävle slutade 3-1 till hemmalaget.

Men det var ingen lätt seger för Brynäs. Tvärtom.

Detta trots att HV71:s viktige backveteran Jere Karalahti bara hann vara på isen i fyra minuter och 53 sekunder när han gjorde säsongsdebut under mötet i Gavlerinken.

Karalahti inledde ju säsongen med en tre matcher lång avstängning för en vårdslös crosschecking i sista matchen i våras.

I lördagens bortamatch mot Brynäs, var det en interference på icke puckförande spelare (Petr Vrana) som tvingade finländaren att lämna isen i förtid.

Vrana tvingades kliva av även han.

Thörnberg skadad

En jobspost för Brynäs såklart men också ett enormt avbräck för HV71 då skadelistan med nio ordinarie spelare, redan hade utökats till tio tidigare under lördagen.

Martin Thörnberg, tvingades nämligen se matchen från sidan, med en skada på undre delen av kroppen och där besked väntas från läkarundersökning kommande vecka.

Men.

Brynäs förmådde inte dra nytta av det fem minuter långa powerplay som Karalahtis matchstraff förde med sig.

Ett heoriskt kämpande – och minst sagt ungt HV71 – stängde bra framför Fredrik Pettersson Wentzel samtidigt som de stressade Brynässpelarna till felbeslut och halvdana skottförsök.

Det var inte förrän lagkaptenen Anton Rödin tog saken i egna händer 14,11 in i mittenperioden som den storspelande HV-målvakten fick ge sig.

Rödin körde då slalom mellan fyra HV-spelare innan han – flygandes framåt – tryckte iväg 1-0-målet.

Vassa tvillingar

En smörpass från Filip Sandberg till Mattias Tedenby kvitterade dock läget i början av tredje.

Och det krävdes till slut lite tvillingmagi samt ännu ett mål av Rödin för att skjuta hem Brynäs andra raka seger.

Den här gången var det Pathrik Westerholm som fick titeln segerskytt, framspelad av Ponthus som ju avgjorde senast mot Djurgården.

Rödin fastställde sedan 3-1-segern i slutminuterna.

Brynäs-HV 71 3–1 (0–0, 1–0, 2–1)

Andra perioden: 1–0 (14.11) Anton Rödin (Mathias Porseland, Anssi Salmela) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1–1 (3.26) Mattias Tedenby (Filip Sandberg, Axel Eidstedt) spel fem, mot fyra, 2–1 (13.41) Pathrik Westerholm (Ponthus Westerholm), 3–1 (18.29) Anton Rödin (Oskar Lindblom).

Skott: 36–20 (12–5, 12–7, 12–8).

Utv, Brynäs: 3x2. HV 71: 6x2, 1x5, 1x10, 1 matchstraff.

Domare: Mikael Andersson, Åkers Styckebruk, och Aleksi Rantala, Finland.

Publik: 5 232.