Daniel Sylwander inledde målkalaset för Rögle. Foto: Bildbyrån

Rögle en seger från SHL-spel

Storseger för Rögle i match fyra av direktkvalserien mot Västerås. Och nu har Skånelaget kopplat ett hårt grepp om SHL-platsen.

En imponerande seger för Rögle hemma mot Västerås i fjärde matchen i bäst av sju mot Västerås. Slutsiffrorna blev 6-1 till Rögle som nu bara är en vinst från att säkra spel i SHL nästa säsong.

Bråk på uppvärmningen

Det var irriterat mellan lagen och redan på uppvärmningen utbröt slagsmål, något som SVT Sports reporter på plats, Chris Härenstam, fick bevittna från första parkett.

Kval till SHL

– Det eskalerade fort. Helt plötsligt blev det en knuffmatch, men det visar hur viktigt det är, säger Rögles André Devaux, som var mitt i händelsernas centrum under bråket, till hd.se.

Det smällde även direkt efter nedsläpp. Västerås Brock Monpetit fick sitta av tio plus två minuter för osportsligt uppträdande och huvudtackling.

Men det skulle spelas hockey också. Rögle tog ledningen när Viktor Lindgren slängde in pucken framför mål och Daniel Sylwander styrde lite turligt in ledningsmålet med knappa fem minuter kvar av första perioden.

Viks replik kom dock snabbt. Jeremy Williams kvitterade en dryg minut senare när Röglemålvakten Lars Volden släppte en retur rakt i gapet för kanadensaren, vars slagskott satt snyggt i krysset.

1-1 efter första perioden, där Rögle hade ett litet spelövertag och Jonas Fransson i Vik-målet stod för flera fina räddningar.

Stark andraperiod

Rögle dominerade i den andra perioden. 2-1 kom för hemmalaget drygt fem minuter in i perioden, efter att backjunioren Niklas Hansson följde med upp i ett anfall och satte pucken bakom Fransson.

Och det skulle bli värre för Västerås, som gick bort sig i försvaret och Jakob Lilja friställdes efter en fin genomskärare av Rasmus Bengtsson. Lilja höll sig kall och utökade Rögles ledning till 3-1, med åtta minuter spelade av perioden.

Och det slutade inte där. Peter Le Blanc stod på rätt plats framför mål och gjorde 4-1 till Rögle efter en tilltrasslad situation.

– Det är bra skridskoåkning och vi kommer upp med våra backar så att de inte får de där ytorna, säger Rögles assisterande tränare Gunnar Persson till SVT Sport efter hans lags imponerande andraperiod.

Måste vinna tre raka

Efter det kunde inte Vik repa sig. Calle Rosén och Taylor Matson utökade hemmalagets ledning i den tredje perioden och fastställde slutresultatet 6-1 till Rögle, som nu verkligen kopplat greppet om matchserien. Västerås måste nu vinna tre raka matcher mot Rögle för att drömmen om spel i SHL nästa säsong ska bli verklighet.

– Det är tungt, men det hade varit lika tungt om vi hade torskat med 3-2 eller 1-0 också. Vi samlar ihop till alldeles för många felbeslut. Nu har vi ordentligt kniven på strupen, säger Västeråstränaren Martin Filnader till SVT Sport.

Se ett sammandrag från matchen i Hockeykväll på SVT Play.