Röglespelare fick spela trots överfall – experterna rasar

Uppdaterad
Publicerad

Rögle blev under söndagen klart för SHL tack vare 2-0-segern borta mot Västerås. En av dem som spelade var André Deveaux. Frågan är dock om kanadensaren borde ha fått spela.

I en video från en åskådare på plats som kommit fram i dag visar vad som hände på uppvärmningen inför det förra mötet, som ägde rum i Ängelholm i torsdags.  Deveaux utdelade ett kraftfullt svag mot Västerås Per Helmersson – på uppvärmningen. Deveaux stod vid sargen, åkte ut på isen och vevade klubban mot Helmersson med full kraft. Slaget träffade på foten.

– Det var en mycket feg tjuvsmäll, sa Helmersson till Expressen.

Hos Rögle är man lite mer lågmälda när det gäller att kommentera Deveaux:

– Jag har inte sett det själv, men jag står inte bakom det. Det är inget man ska göra. Det har vi pratat om internt. Sen får vi se vad som blir av det, men det ska inte behöva hända, säger Rögle-tränaren Magnus Bogren till Viasat.

Renberg: ”Stor skugga faller över Rögles avancemang”

SVT Sports expert Mikael Renbergs åsikt är glasklar:

”Överfallet ska inte tas upp av disciplinnämnden utan i en svensk domstol. En stor skugga faller över Rögles avancemang till SHL”.

Västerås tränare Martin Filander skräder inte orden när han pratar om över Deveauxs överfall.

– Han är en skam för den här sporten. Jag förstår varför han inte spelar i Nordamerika, säger Filander till Viasat Hockey.

Västerås sportchef är också upprörd efter att ha sett bilderna på överfallet.

– Om han hade spelat i min klubb hade jag slängt ut honom på gatan.

Domarchefen: ”Ett rent överfall”

Hockeyförbundets domarchef Tomas Thosbrink reagerar starkt efter att ha sett bilderna:

– Det är ett rent överfall, det ser alla. Det finns inte så mycket mer att säga, det är egentligen inga konstigheter. Det här är extremt måste jag säga, säger han till Aftonbladet.

Han säger också att han varit i kontakt med förbundets tävlingschef Mikael Holmström och att de ”självklart ska ta det vidare”.

Patrik Ross: ”Chockad”

SVT:s expert Patrik Ross blir först förstummad när han ser bilderna på överfallet:

– Jag ska vara helt ärlig, jag blev chockad när jag såg bilderna. Helmersson står på rödlinjen, timid snäll pojk. Deveaux får värsta spelet och åker fram och bara hugger ner honom. Det är bland det värsta jag sett.

–Jag hoppas slippa se honom igen. Nu när Rögle faktiskt gick upp i SHL så hoppas jag att man tar till krafttag. Jag vill aldrig se honom i Ängelholm överhuvudtaget, så långt skulle jag vilja sträcka mig.

– Jag hoppas verkligen att sportchefen Anders ”Masken” Karlsson tar tag i det här, för sådana här spelare vill vi inte ha i SHL.

– Det är väl egentligen en domstol som ska ta hand om det här, avslutar Ross.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.