Segerglädje. Foto: Bildbyrån

Finland vann en ryssligt spännande VM-final

Uppdaterad
Publicerad

Puh. Vilket drama i Hartwall Arena i Helsingfors. Finland hade 3-2 men med sex sekunder kvar kvitterade Ryssland. Ändå reste sig detta starka finska lag och vann i förlängningen med 4-3 efter att Kapanen avgjort ”köksvägen”.

–Genom hela turneringen har vi kommit tillbaka och vi trodde på oss själva inför sudden death, säger matchvinnaren Kasperi Kapanen till SVT Sport.

Och kom tillbaka, det gjorde Finland två gånger innan avgörandet i finalen.

Tidigt i första perioden utnyttjade Ryssland ett numerärt överläge, deras första i matchen, Vladislav Kamenev satte 1-0 bakom Kaapo Kähkönen.

JVM i ishockey

Direkt i tredje perioden lyfte taket i arenan. Patrik Laine, den finska supertalangen, snärtade till med sina fruktade handleder. Passningspoäng till hans kollegor i superkedjan Sebastian Aho och Jesse Puljujärvi.

Finland gjorde sen nästan 2-1 men i anfallet efter så fick Andrei Svetlakov också på en fullträff och det blev istället 2-1 till Ryssland.

Ryssland hade sedan ett par lägen att sätta ordentlig press på Finland. Kähkönen höll emot och sedan var det dags för den finska supertrion på nytt. Aho målskytt denna gång. Passningspoäng så klart till Puljujärvi och Laine. Kedjan ligger etta, tvåa och trea i turnerings poängliga, Puljujarvi etta (5 mål+12 assist) 17 poäng. Aho har 14 poäng (5+9) och Laine 13 points (7+6).

I slutet åkte Ryssland på två utvisningar. De klarade en men inte den andra. Då styrde Mikko Rantanen in det som många trodde var guldmålet 3-2 i spel fem mot fyra med endast drygt minuter kvar.

Efter en mäktig forcering i slutet när Ryssland tagit ut måvakten så lyckades Svetlakov hitta rätt bakom en skymd Kähkönen. 3-3.

– Känns tungt, vi kämpade. Men någon studs åt andra hållet och vi hade varit mästare, säger ryske Ivan Provorov till SVT Sport.

Förlängning fick skilja lagen ut. Kasperi Kapanen avgjorde efter en individuell prestation tidigt i förlängningen. Festen i Finland lär pågå länge. Riktigt länge.

– Den här ska jag hålla hårt i ett par veckor, säger Kapanen och håller upp guldmedaljen för SVT Sport Dusan Umicevic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet