Frölunda är regerande CHL-mästare efter finalvinst över finska Kärpät. Foto: Bildbyrån

Så förändras CHL nästa säsong

Uppdaterad
Publicerad

Inga friplatser, en högre prissumma och bara 32 deltagande lag. Det är några av förändringarna inför Champions Hockey League 2017. ”Nu blir det en spets”, säger CHL:s sportchef Bo Lennartsson till SVT Sport.

Från och med nästa säsong kommer lag inte längre att ha friplatser till Champions Hockey League.

De bäst placerade länderna får fem platser i ligan och därefter följer en trappa ned till två platser per liga baserat på slutplacering den här säsongen.

Champions Hockey League

– Det stora och mest positiva för mig är den sportsliga kvaliteten. De bästa ligorna har flest platser och de bästa lagen finns där. Det som fattats är att man får tävla sig fullt ut in i turneringen, nu blir det en spets, säger sportchefen i CHL Bo Lennartsson till SVT Sport.

Dessutom kommer antalet deltagande lag i CHL att minska från 48 till 32 kommande säsong. Det kommer att bli åtta grupper om fyra lag där de två bästa lagen från varje grupp går till slutspel.

– Det gör att det blir sportsligt lite vassare, säger Lennartsson.

Fyra KHL-lag inom två år

Lennartsson hoppas också att det inom två år ska finnas fyra lag från KHL i Champions Hockey League. Innan dess är förhoppningen att vinnaren av KHL ska möta CHL-mästaren.

Roger Rönnberg, tränare för Frölunda som vann CHL säsongen som var, ser positivt på en sådan förändring.

– Ett väldigt  bra utbyte, att möta ett så bra lag från en annan hockeykultur. Ryska hockeylag vet jag från landslagstiden spelar en annorlunda hockey som både är teknisk och tuff. Det vore bra för oss, säger Rönnberg.

Ytterligare en förändring inför säsongen 2017 är att prissumman ökar – 2023 kan vinnaren få nästan 6 900 000 svenska kronor.

– Vi har haft en blygsam prissumma om man jämför med till exempel fotbollen. Men vi ser en ökning, när det bara är 32 lag är det ju också färre att dela på kakan, säger Lennartsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Champions Hockey League

Mer i ämnet