Foto: Bildbyrån

Så spelas SHL nästa säsong

Uppdaterad
Publicerad

Play in och spel tre mot tre i förlängning. Det kommer att bli verklighet i SHL nästa säsong, när serien utökas till 14 lag. ”Med ”Play In” har det skapats ytterligare ett tävlingsmoment och vi tror att det kan passa in ännu bättre i en serie med 14 lag”, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin i ett pressmeddelande.

Nästa säsong utökas SHL till 14 lag och i och med det blåser förändringarnas vindar även rent regelmässigt.

Bland annat har SHL beslutat att klubba igenom spel tre mot tre i de fem minuter långa förlängningsperioderna, något man började med den 26 december 2014.

SHL

– Den förändring vi genomförde efter julen 2014 har fallit mycket väl ut. Spelet i förlängningarna har blivit mer öppet, chansrikt och underhållande samtidigt som de matchavgörande målen har blivit fler, förklarar SHL:s sportchef Johan Hemlin i ett pressmeddelande.

”Play in” blir åttondelsfinaler

Under ett par säsonger har lagen på plats 7-10 i SHL spelat play in för att kvalificera sig till kvartsfinalerna. Från och med nästa säsong anammas spelsättet helt i slutspelet. De sex bäst placerade lagen går direkt till kvartsfinaler, de fyra nästkommande (7-10) spelar play in om de två kvarvarande kvartsfinalplatserna. Lag 11-12 har spelat färdigt för säsongen. Lag 13-14 spelar direktkval och möter var sitt lag från hockeyallsvenskan.

Play in kommer även i fortsättningen att avgöras i bäst av tre matcher och matchserierna kommer att motsvara åttondelsfinaler.

– Med ”Play In” har det skapats ytterligare ett tävlingsmoment och vi tror att det kan passa in ännu bättre i en serie med 14 lag, säger Johan Hemlin.

De nya förändringarna innebär följande för SHL och SM-slutspelet:

  • Lag 1-6 efter SHL:s 52 omgångar går direkt till kvartsfinal.
  • Lag 7 möter lag 10 och lag 8 möter lag 9 i åttondelsfinal. Matchserierna spelas i bäst av tre matcher och respektive matchserievinnare går till kvartsfinal.
  • Lag 11 och 12 har spelat klart för säsongen.
  • Lag 13 och 14 spelar direktkval till SHL och möter var sitt lag från HockeyAllsvenskan. Matchserierna spelas i bäst av sju matcher och respektive matchserievinnare är klart för spel i SHL säsongen 2016/2017.

Grundregeln för samtliga steg ovan är att högst placerat lag i SHL möter lägst placerat lag. I samtliga matchserier har det högst placerade laget hemmafördel i en eventuell sista och avgörande match. Matchserierna spelas med varannan match hemma och varannan match borta, där det högst placerade laget inleder hemma.

Källa: SHL

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SHL

Mer i ämnet