Foto: TT Nyhetsbyrån

Salming blir staty i Toronto

Uppdaterad
Publicerad

Börje Salming blir staty i Toronto. Svensken, en legendar i Toronto Maple Leafs, hedras med en bronsstaty utanför Torontos hemmaarena, skriver Toronto Sun. – Det är helt overkligt, säger Salming till sportexpressen.se.

Toronto Maple Leafs har bestämt sig för att hylla sina största hjältar genom tiderna. Det i form av elva statyer utanför hemmaarenan Air canada Center.  Tre av dem har redan avtäckts, Ted Kennedy,  Johnny Bower och Darryl Sittler. Nu blir svenske Salming den fjärde i ”legends row”.

Salming befinner sig i Toronto för att vara med i en ceremoni när nya namn ska tillkännages i Hall of Fame. Därför har klubben beslutat att offentligöra Salming som ny staty, trots att det inte var tänkt att någon ny staty skulle namnges förrän 2015, skriver tidningen.

NHL 2014-2015

”Grymt stort”

– Jag har inte fått nys om någonting. Det kan vara en ”Surprise surprise”. De vet ju att jag är här. Vi får se, men det är klart att det skulle vara grymt stort, naturligtvis, säger Salming till sportexpressen.se

Peter Forsberg är en av de som ska hyllas i Hall of Fame-ceremonin natten till lördag.

Börje Salming, 63 år, spelade för Maple Leafs från 1973 till 1989 i mer än 1000 matcher. Han svarade för 768 poäng vilket är fjärde bäst genom tiderna i klubben. Leder den ligan gör Mats Sundin, som lär vara ett hett namn för att bli en av de elva statyerna framöver.

”We live forever”

Salming hyllades redan 2006 när hans tröja hissades i taket av Air Canada Centre.

– Som jag sa när tröjan var uppe i taket och man såg numret, det är ju liksom för alltid och det är coolt för man vet att familjen kan komma tillbaka om hundra år när man borta och känna igen en. Det tycker jag är rätt så coolt. Man säger: ”We live forever” och så kommer det att vara med statyerna också om inte nåt krig urbryter eller nåt sånt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NHL 2014-2015

Mer i ämnet