Henrik Sedin har precis gjort sin 1 000:e poäng i NHL. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Henrik Sedin nådde 1 000 poäng som fjärde svensk

Uppdaterad
Publicerad

Vancouvers Henrik Sedin gjorde mål i matchen mot Florida, och nådde därmed upp till milstolpen

1 000 poäng i NHL-ishockeyn.

Han assisterades av brodern Daniel Sedin och Alexander Edler, när han gjorde 1–1 i andra perioden. Hela laget och publiken gav en stående ovation efter målet. Vancouver vann matchen med 2-1.

– Det var speciellt att få göra den 1 000:e poängen på hemmaplan och när jag fick se mina lagkamrater komma ut på isen för att klappa om mig kändes det extra roligt, säger Henke i en tv-intervju med Sportsnet

En stor kväll i Vancouver

Flera åskådare hade plakat med sig för att hylla Henrik Sedin. Nästan alla åskådare stannade kvar och applåderade honom extra mycket när han som tredje och sista spelare fick komma tillbaka på isen som matchens ”första stjärna”.

Sedan tidigare har tre svenskar nått 1 000 poäng, Mats Sundin (1 349 poäng), Daniel Alfredsson (1 157) och Nicklas Lidström (1 142).

– Som svensk är det väldigt stort att vara del i samma sällskap som dem. Som jag ser det är det tre spelare i en helt egen klass, säger Henrik Sedin till Aftonbladet.

Brodern Daniel Sedin har 32 poäng kvar till  1000 och kan bli näste svensk att nå drömgränsen. I slutminuten hade Daniel Sedin bara att placera pucken i tom kasse men sköt i utsidan av stolpen när Florida jagade kvittering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.