Bröderna Sedin. Foto: SVT Sport

Sedinarna hyllar Grönborg inför World Cup

Uppdaterad
Publicerad

Daniel och Henrik Sedin nobbade VM efter den tuffa säsongen med Vancouver med missat slutspel. Nu siktar duon i stället på World Cup och hyllar nye förbundskaptenen Rikard Grönborg.

”Jag föredrar hans stil att leda laget”, säger Daniel.

”Vi är lite vanare vid den typen av coachning som han står för här i NHL”, fyller Henrik i.

Daniel och Henrik räddade Tre Kronor från praktfiasko i hemma-VM 2013. I stället vände man allting till en braksuccé och guldfirandet på Kungsträdgården i Stockholm finns fortfarande i undertecknads färska minne. Då var de frälsarna som fick fria tyglar av den numera avgående förbundskaptenen Pär Mårts, med succé som facit.

När de nu ombeds att jämföra Mårts och Grönborg så tvekar de inte på vilken ledarstil de föredrar.

– Grönborg är tydlig med roller. Det är viktigt. Det handlar kanske inte mest om vem som får vilken roll utan snarare att man får en tydlig roll. Att alla vet vad som förväntas. Hockey är ett rollspel och alla kan inte göra allt, säger Henrik.

Daniel:

– Skillnaden mellan Mårts och Grönborg är att Grönborg är lite hetare och lite mer på. Men med det sagt, vi trivdes utmärkt med Mårts också.

”Loui Eriksson är given”

Bröderna kommer att utgöra en offensiv enhet i Tre Kronors satsning i World cup. Två spelare som tänker hockey och har en plan på isen i allt de företar sig. De tänker hockey mer än spelar hockey är en beskrivning jag plockade upp i Vancouver. Här är de också tydliga med vem de vill spela med i World Cup men val av tredjelänk skiljer sig en aning.

– Jag tycker Loui Eriksson är given, säger Daniel och utvecklar. Han är grym på att läsa spelet och anpassa sig efter oss två.

När vi frågar Henrik vem han helst föredrar så vill han först veta vem Daniel svarade. Men det får han inte:

– Skratt, ok men då säger jag Filip Forsberg. Högerfattad som han är (olikt Loui) så tror jag han skulle passa bra. Sen undrar han: Vem sa Daniel?

Jag: Gissa!?

– Han sa Loui eller hur?

Precis, svarar jag.

– Det skulle funka bra med båda.

”Ville väcka laget”

Vancouver har haft en tuff säsong med missat slutspel. Laget genomgår en generationsväxling och de yngre har under året fått utstå en hel del kritik. Inte minst från Daniel Sedin som valde att offentligt kritisera lagkamraterna med orden: ”Det är pinsamt att vissa spelare inte ger allt”. För SVT förklarar han hur han tänkte:

– Det där var planerat. Jag ville väcka laget. Jag vet ju vad de kan. De här killarna har alla verktygen. Men jag blir irriterad när de inte förstår vad det här går ut på. Du kan inte göra saker för att vara bra i morgon. Du måste ibland träna och förbereda dig för att se resultaten först 2-3 månader senare och det upplevde jag att alla inte förstod i vårt lag.

Ser inte slutet

De har två år kvar på sina kontrakt och fyller i år 36. Men ser inte slutet på sina karriärer.

– Så länge kroppen håller så ser jag inte varför vi inte ska fortsätta. Dessutom måste vi ju leverera. Jag tänker inte fortsätta om jag känner att jag inte kan hjälpa laget, säger Henrik som under året spelat med en bruten tumme. Han visar upp sin inlindade tumme.

Ska du spela undrar jag, inför mötet med LA? (vinst 3-2)

– Ja, det är lugnt.

Gör det inte ont?

– Det känns men det är bara att köra, försöker Henrik slingra sig.

Inget ämne han vill prata om eller lyfta. Snarare dölja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.