Moras kapten Emil Bejmo är laddad inför SHL-kvalet. Foto: Bildbyrån

Siljansslag om SHL-plats inleds: ”Finns inget större”

Uppdaterad
Publicerad

”Det pratas om det här överallt. Det är bara att gå ut utanför dörren”. Så säger Leksands tränare Perra Johnsson till DN inför ”Slaget om Siljan”, kvalet till SHL mellan Leksand och Mora ikväll.

Bäst av sju matcher gäller mellan SHL-jumbon Leksand och allsvenska vinnaren Mora. Ett möte som alltid är laddat, men denna gång är hetare än någonsin.                                        

– Det finns inget som är större i hockey-Sverige än det här just nu, säger Moras kapten Emil Bejmo till Dagens Nyheter.

Att Leksand, som ifjol chockade hela hockeysverige när man slog ut Modo i SHL-kvalet, skulle hamna i ett nytt kval i år har varit tydligt länge. Trots några bättre perioder blev man sist i serien.

– Den stora anledningen till det, enligt mig, har handlat om bristen på erfarenhet av att spela 52 raka SHL-matcher under en säsong. 75 procent av det här laget var inte vana vid det och det visade sig på flera olika sätt, beroende på vem man talar om, säger Per-Erik ”Perra” Johnsson till DN.

”Vi är redo för SHL”

Mora å sin sida vann den allsvenska serien, och tog sedan hem den allsvenska finalen mot Karlskoga med övertygande 3-0 i matcher. Klubben har i nuläget inte någon arena som uppfyller kraven för SHL men man känner sig redo att ta steget upp.

– Vi är redo för det. Vi har en vältrimmad organisation, och det skulle ge oss möjligheter att stärka vissa delar så att vi inte behöver jobba så fruktansvärt mycket per person som vi gör i dag där vi har stor hjälp av ideella krafter som ställer upp, säger klubbchefen Peter Hermodsson.

Matchserien inleds i Leksand ikväll, inför en slutsåld arena. Många fans är spända, medan vissa är betydligt mer avslappnade.

– Jag är lugn som en filbunke. Jag har sagt fyra raka, säger Mora-supportern ”Nille”, till SVT Dalarna innan han brister ut i sång.

Fakta om Siljanslagen

Mora IK

Bildat: 1935

Säsonger i högsta serien: 26 (senast 2007/2008).

Tränare: Jeremy Colliton.

Resultat i år: Vann grundserien i hockeyallsvenskan med 105 poäng på 52 matcher. Slog ut Karlskoga med 3–0 i matcher i den allsvenska finalen.

Leksands IF

Bildat: 1919 (ishockey sedan 1938).

Arena: Tegera Arena (kapacitet: 7 650).

Säsonger i högsta serien: 55.

Tränare: Per-Erik Johnsson.

Resultat i år: Sist i SHL med 43 poäng på 52 matcher.

Källa: Dagens Nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.