Foto: Scanpix

Skatt kan hota svenska VM-spelare

Uppdaterad
Publicerad

Flera svenska NHL-spelare kan tvingas tacka nej till ishockey-VM på hemmais. Anledningen är att de riskerar en stor skattesmäll om de spelar i Sverige.

Det handlar om de spelare som spelade i Sverige under NHL-lockouten i höstas.

Är man i Sverige 183 dagar eller färre får man spela under så kallad artistskatt, man skattar då bara 15% av det man tjänar i Sverige. Överskrids de 183 dagarna blir man obegränsat skattepliktig, något som blir dyrt för spelarna.

Enligt en säker källa till SVT har flera av spelarna passerat gränsen.

Patrik Berglund, Gabriel Landeskog och Alexander Steen är några av de spelare som var i Sverige och som nu riskerar att missa VM.

Douglas Murray ska enligt hans agent Joakim Persson ha koll på att han inte varit i Sverige för länge. Men Persson menar att alla spelarna inte har koll på sina dagar.

– Det blir ju individuellt för killarna hur många dagar som de får vistas hemma, med tanke på dubbelbeskattning. Självklart blir det så, att om någon skulle gå över max antal dagar så blir det kännbart, säger Persson till SVT.

Enligt landslagschefen Tommy Boustedt har inte alla spelarna koll på hur många dagar de varit i Sverige.

– Vi vet att vissa spelare har väldigt god koll på sina dagar och har räknat med VM, men vi vet också att vissa spelare har sämre koll, säger Boustedt till SVT Sport.

Om flera nyckelspelare från NHL tackar nej till VM på grund av detta kan Sverige få svårt att hävda sig i turneringen på hemmaplan. Det menar SVT:s expert Mikael Renberg.

– Ska vi ha en chans i VM-turneringen får vi hoppas att NHL-proffsen kommer, men det här skatteproblemet ser allvarligt ut, säger Renberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.