Skellefteå-seger efter dubbla målvaktstavlor

Skellefteå är på väg mot 2–0 i finalserien mot Färjestad.

Det kan de tacka Färjestads målvakt Fredrik Pettersson–Wentzel för.

Skellefteå vann den första SM-finalen med 3–0 tidigare i veckan.

De flesta förväntade sig en ny seger i Karlstad i kväll.

SHL-slutspelet 2014

Så blev det också – men det krävdes hjälp från en darrig hemmamålvakt för att det skulle rinna i väg.

Skellefteå var det bättre laget i början av matchen, men det dröjde ända till den första periodens sista minut innan 1–0 kom.

Norman assisterade

Målet kom efter att Patrik Lundh misslyckats med att rensa bort pucken. Hans rensning studsade på John Norman fram till Bud Holloway som distinkt avslutade förbi Fredrik Pettersson-Wentzel in i målet.

– En helt okej förstaperiod. Men vi var lite tafatta i början, säger Färjestads poängkung Joakim Hillding till Kanal 5.

FBK spelade upp sig

I den andra perioden förde Skellefteå åter inledningsvis spelet, men efter 7.43 kvitterade Christian Berglund oväntat då han tog hand om en studsande puck och fick den förbi Markus Svensson i Skellefteå-målet.

Därefter spelade Färjestad upp sig, men då var det dags för Fredrik Pettersson-Wentzel att börja hjälpa Skellefteå. Först, med 5.21 kvar av den andra perioden, släppte han billigt in ett skott från Pierre Edouard-Bellemare som hade stuckit iväg på en kontring och avlossat ett inte allt för hårt skott som letade sig in mellan ”PW:s” ben.

– Den gick in, så det var kul, säger Bellemare.

Oskymd målvakt

Om 1–2-målet såg billigt ut var Skellefteås tredje mål, som kom 3.26 in i den tredje perioden, en jättetavla.

Då drog Jimmie Ericsson iväg ett skott från mittlinjen. ”PW” i Färjestads-kassen var helt oskymd men pucken letade sig ändå förbi honom.

Ericsson hade inte väntat sig att pucken skulle gå i mål.

– Nej, jag tänkte lägga den på mål och åka och byta, säger han till C More.

”Gör en bra match”

Drygt halvvägs in i den tredje perioden släppte han sedan in två mål på 25 sekunder (dock inga tavlor) och blev därefter utbytt till förmån för Pekka Tuokkola vid ställningen 5–1 till Skellefteå.

Till slut vann Skellefteå med 6–2.

– Jäkligt skönt så klart. Det rullar iväg lite i slutet när de chanser litegrann. Men en väldigt bra match, helt klart, säger Ericsson till SVT Sport.

Färjestad-Skellefteå AIK 2-6 (0-1, 1-1, 1-4)

Första perioden: 0-1 (19.02) George Holloway (John Norman) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1-1 (7.43) Christian Berglund (Pontus Åberg), 1-2 (14.39) Pierre-Edouard Bellemare (Joakim Lindström).

Tredje perioden: 1-3 (3.25) Jimmie Ericsson (Erik Forssell), 1-4 (11.07) John Norman (Viktor Arvidsson), 1-5 (11.32) Oskar Sundqvist (Adam Pettersson), 2-5 (13.31) Anders Bastiansen spel fyra mot fem, 2-6 (19.41) Oscar Möller (Joakim Lindström) mål i tom kasse.

Skott: 29-38 (5-13, 11-12, 13-13).

Utv, Färjestad: 5x2, 1x10. Skellefteå AIK: 7x2.

Domare: Mikael Nord, Arboga, och Ulf Rönnmark, Stockholm.

Publik: 8 500.

Skellefteå AIK leder med 2-0 i matcher.