• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

HV71:s Fanny Rask, till höger, sänkte regerande mästaren Luleå i straffläggningen. Foto: hv71.se

Skrällen: Fanny Rask sköt HV71 till final

Uppdaterad
Publicerad

HV71 är klart för sin första final i SDHL, efter att ha slagit ut regerande mästarna Luleå Hockey med 2-0 i matcher. Båda triumferna efter straffläggning. ”Det var kanske inte så många som trodde på oss, men vi har haft en bra känsla inför semifinalspelet” säger HV71:s matchhjälte Fanny Rask.

HV71 kom till Luleå med en vinst på 4-3 i bagaget från den första semifinalen i Jönköping. Och efter en dramatisk match i Luleå, blev det en ny uddamålsseger med just 4-3 för HV71. I finalen väntar antingen Linköping eller Djurgården, vilka spelar en avgörande semifinal i morgon söndag.

– Oavsett om vi möter Djurgården eller Linköping, så var de före oss i serien, och vi är underdogs. De andra har favoritskapet. Vi får fortsätta med ödmjukheten och offerviljan. Det är bara att gasa, säger HV71s tränare Ulf Johansson till SVT Sport, om finalspelet som inleds den 15 mars. 

Tre mål av Fanny Rask

Landslagsspelaren Fanny Rask avgjorde matchen med att slå in straffläggningens enda mål bakom Luleås målvakt Maria Omberg. Fanny Rask gjorde för övrigt tre av HV71:s mål i matchen.

– Jag hade en bra dag. Men hela laget kämpade, täckte skott och offrade sig, säger Fanny Rask till SVT Sport.

Det var annars Luleå som hade greppet om matchen med ledning med både 2-1 och 3-2. Men båda gångerna kvitterade HV71, genom Selma Aho och nämnda Fanny Rask.

Matchen gick till förlängning, som slutade mållös trots att båda lagen hade chansen att avgöra i spel i numerärt överläge. På straffarna kunde inte Luleå överlista HV71:s målvakt Sabina Eriksson. Jenni Hiirikoski fick den sista chansen att överlista HV-målvakten, men lyckades inte och därmed var Jönköpingslaget klart för final.

– Det har varit två jättetuffa drabbningar. Dels i onsdags och dels i dag. Det är väldigt kul för tjejernas skull att få vara med om detta. Vi ber inte om ursäkt för finalplatsen, men det är en kombination av stor skicklighet, men också en portion tur, säger Ulf Johansson.

”Nattsegern” stärkte

HV71 vann den första matchen i matchserien i onsdags, med 4-3, efter strul med flyget för Luleå blev matchen kraftigt försenad och började inte förrän strax före klockan 23.00. HV lyckades dock vinna efter straffar, och skaffade sig ett övertag, både resultatmässigt och mentalt.

– Jag tror att det stärkte oss, när vi vann mitt i natten, det kändes som att vi hade övertaget inför dagens match, säger Fanny Rask inte räds varken Djurgården eller Linköping i finalen.

– Det spelar ingen roll vilka vi möter, nu bara kör vi, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.