Krismöte i det finska laget efter fiaskot. Nye tränaren Ahokas till höger. Foto: SVT Sport

Sparkas mitt under JVM – efter finska fiaskot

Uppdaterad
Publicerad

Regerande mästaren Finland riskerar att åka ut ur grupp A. Nu agerar förbundet och sparkar huvudansvarige tränaren Jukka Rautakorpi och ersätter honom med J18-tränaren Jussi Ahokas. ”Jag tror att vi kan få ordning på det här”, säger han till SVT Sport som var enda svensk media att få prata med nye tränaren. 

Efter Schweiz 5-4-seger på straffar över Danmark i natt står det klart att den regerande mästaren Finland missar slutspel i JVM.

Man tvingas nu också kvala för att hålla sig kvar i A-gruppen efter tre raka förluster. En chock för det finska förbundet, ja hela nationen, och nu agerar man.

JVM i ishockey

Ut med förbundskaptenen Jukka Rautakorpi och in med Jussi Ahokas, som i våras förde Finland till guld i U18-VM.

– Allt har gått så snabbt. Jag vill inte kommentera vad som inte fungerat. Nu vill jag bara blicka framåt och reda ut det här med grabbarna, säger Ahokas vars Finland möter Lettland i kvalet. Det står redan klart, men först väntar en betydelselös match mot Schweiz som vi sänder i natt.

Skulle ta över efter JVM

Ahokas var redan klar som ny förbundskapten efter turneringen, men får nu alltså kliva in tidigare.

– Det är en utmaning. Men det som är bra är att jag har coachat många av spelarna i U18-landslaget tidigare. Jag känner spelarna och killarna.

Nedflyttningsmatchen mot Lettland avgörs i bäst av tre matcher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet