Som HV71:s tränare gjorde Andreas Johansson röda ringar runt spelare han ville ha bort, och gröna kring de han ville behålla. Nu har han lämnat klubben. Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån.

Spelarbrev bakom HV-tränarens avhopp

Uppdaterad
Publicerad

HV-härvan är över. Andreas Johansson lämnade under dagen in sin avskedansökan.

SVT Sport kan nu avslöja anledningen bakom den plötsliga vändning: Ett brev signerat av spelarna, där de förklarade att de inte hade förtroende för sin head coach.

– Jag känner till brevet. Mer än så vet jag faktiskt inte. Jag har inte läst det själv, säger Johan Davidsson till SVT Sport.

Strax före lunch i dag kom beskedet som många Jönköpingsbor har väntat på. Tränaren Andreas Johansson lämnar klubben efter bara en säsong. Han lämnar efter hårda interna stridigheter.

Efter att styrelsen länge ska ha varit de som arbetat för att han skulle få vara kvar i truppen.

SHL

Efter en minst sagt turbulent tid börjar nu ett nytt kapitel för HV-ikonen och assisterande sportchefen Johan Davidsson.

– Det känns givetvis skönt att det är över. Det har varit en tuff tid. Nu börjar arbetet med att rekrytera en ny head coach, säger Davidsson.

När SVT Sport når HV71:s styrelseordförande Hans-Göran Frick är han lågmäld:

– Det har förekommit samarbetssvårigheter och man har inte lyckats nå någon samsyn. Vi från styrelsens sida har inte sett problemen som oöverstigliga på något sätt. Tvärtom, har vi velat att de skulle prata ihop sig och lösa situationen. Men det har man uppenbarligen inte lyckats med. Nu har Andreas tagit konsekvensen av det, säger Hans-Göran Frick till SVT.

Efter att Andreas Johansson själv har sagt upp sig kan han ändå få ersättning från klubben. Ett eventuellt avgångsvederlag är dock inget som klubben vill kommentera närmare.

– Villkoren vill jag inte gå in på, det gäller en enskild person, säger Hans-Göran Frick.

– Nu måste styrelsen stötta organisationen, inte minst på sportchefssidan, det handlar om att – helst i går – få en ny head coach.

Kan man dra lärdom av det som har hänt?

– Jag tror det är många som kan dra lärdom av det här. Kan bara beklaga att vi inte lyckats lösa det här internt, det var min och styrelsens förhoppning. Hade vi kunnat göra det hade vi gått oerhört stärkta ur det här.

Är du besviken?

– Det är klart att jag är besviken.

Brevet då? Det ska spelarna, enligt källor till SVT Sport, ha eldat upp efter beskedet.

SVT Sport har sökt Andreas Johansson för en kommentar men utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SHL

Mer i ämnet