Spelarfacket föreslår lönesänkning

Uppdaterad
Publicerad

Den 15:e september går kollektiv-avtalet i NHL ut. Då blir en NHL-lockout verklighet om inte spelarfacket NHLPA och NHL lyckas komma överens om ett nytt avtal. I natt kom spelarfacket med ett nytt förslag – som innebär lönesänkning.

-Jag gillar förslaget, säger Sidney Crosby enligt Espn.com.

I juli kom NHL med ett avtalsförslag, som innebar en väsentligt sänkning av spelarnas del av vinstfördelningen. Dessutom föreslogs en maxlängd på kontrakt på fem år. Spelarfacket NHLPA gillade inte budet, och i natt kom därför ett motbud.

23 spelare träffades igår för att diskutera, och senare presenterades ett nytt avtal av Donald Fehr, ordförande i NHLPA.

-Vi tror att vårt förslag kan ge en stabilare industri, som kan ta oss från bråken som stört NHL de senaste två decennierna, säger Donald Fehr, ordförande han enligt Espn.com.

Går miste om 465 miljoner

Avtalet innebar bland annat att spelarna avsäger sig 465 miljoner dollar över tre år av vinstfördelningen. Pengarna ska istället gå till svagare klubbar.

-Jag gillar föreslaget. Jag tycker, som Don sa, att föreslaget rättar till de problem som ligan har. Vi som spelare säkerställer att vi gör vår del för att hjälpa lagen (de som har problem), säger Pittsburgh Sidney Crosby.

Fakta: Konflikten som kan orsaka lockout

* Det gällande kollektivavtalet mellan NHL och spelarfacket (NHLPA) löper ut den 15 september. Nu förhandlas om hur intäkterna ska fördelas därefter. I dag tar spelarna 57 procent av intäkterna, medan NHL-klubbarna får 43 procent.

* Ägarna vill att spelarnas andel av vinsten som genereras ska sänkas. Spelarfacket har inte haft några intentioner att gå med på detta och parterna har stått långt ifrån varandra.

* Parterna träffades igen natten till onsdagen svensk tid där spelarfacket presenterade ett nytt förslag. I förslaget går spelarna med på att sänka sina löner om ligan fortsätter att växa på samma sätt som de senaste åren. Spelarna vill att de rikare klubbarna ska balansera upp ligan genom att assistera de mindre klubbarna ekonomiskt. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.