Växjös Emil Pettersson jublar tillsammans med Växjös Philip Holm och Tuomas Kiiskinen. Foto: Bildbyrån

Stekheta Växjö krossade Leksand

Uppdaterad
Publicerad

Serieledaren Växjö fortsätter rada upp segrar.

På lördagen tog laget den 16:e segern på de senaste 17 matcherna när Leksand besegrades med 6–0.

Och nu sprider sig oron bland många leksingar som senare under kvällen kunde se att man blivit ny jumbo efter Rögles seger mot Färjestad.

Sällan har skillnaden mellan toppen och botten i SHL varit så tydlig som denna eftermiddag i Leksands hemmaarena.

Leksand öppnande friskt och optimistiskt med hög fart i mittzon, men laget var beklämmande ineffektivt. Leksand hade bland annat tre frilägen. Men Martin Karlsson och Sondre Olden träffade inte ens målet och Johan Porsberger sköt ett löst skott rakt på Växjömålvakten Joacim Eriksson.

– Det positiva är att vi inte spelade helt illa när vi åtminstone skapar dessa frilägen, sade Leksandstränaren till C More i ett försök att vara positiv efter de smällar hans lag fick i slutet av första perioden.

De gånger smålandslaget bet sig fast i anfallszon var det härligt klapp-klapp-spel i passningarna innan det pangade till bakom Leksandsmålvakten Atte Engren.

Philip Holm gjorde 1–0 efter 9.36, två minuter senare gjorde Tuomas Kiiskinen 2–0 och näste målskytt, tre minuter senare, blev Emil Pettersson. Leksandsspelarna hängde inte alls med i svängarna.

Oro i hemmaarenan

Bortsett från hemmaklacken, som aldrig ger upp, märktes det i första periodpausen att den entusiasm som präglade många leksingar fram till juluppehållet, nu förbytts till oro och ängslan. Då var det flera profiler och ledare, som på flera olika platser i arenans korridorer, diskuterade varför laget tappat formen.

Ensam i ett hörn på läktaren satt exempelvis hockeyikonen Christer Abris tyst och fundersam:

– Det stora problemet är att killarna är så grubblande och ängsliga på planen. De vänder hem i tid och otid. Samtidigt verkar ingen i laget bli förbannad. Jag vet inte vad som hänt. Detta bekymrar mig.

Josefsson satte fyran

I andra perioden fick han se sitt Leksand försöka höja tempot och skapa ett snabbt reduceringsmål, men körde fast i Växjös effektiva försvar. När perioden började lida mot sitt slut och dalalaget inte skapat någonting lyfte Växjö spelet och på ett av lagets få anfall gjorde Erik Josefsson 4–0. Tala om effektivitet av seriens ledarlag.

I sista perioden blev en transportsträcka mot Växjös seger.

För Växjö blev detta en lugn dag på jobbet. Leksand var helt enkelt för dåligt för att segern ska ses som en värdemätare på Växjös form. Den här lördagen var det svårt att se hur Leksand i höstas kunde slå Växjö med 3–1 senast smålänningarna var på besök i Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.