Assisterande förbundskaptenen Johan Garpenlöv hyllar Filip Forsberg för han skott. Foto: Bildbyrån

Forsberg: ”Det blir 5000 skott på en sommar”

Uppdaterad
Publicerad

Med 75 mål de senaste tre säsongerna är Filip Forsberg Sveriges bästa målskytt i NHL. Men det ligger hård träning bakom den bedriften. ”Det blir 5000 skott på en sommar”, säger Filip Forsberg till SVT Sport.

Filip Forsberg är en av många blivande svenska storstjärnor i NHL. Även om årets säsong poängmässigt sladdar efter lite så har Forsberg byggt upp ett rykte borta i USA och Kanada som en målskytt av rang.

De senaste tre säsongerna har 22-åriga Forsberg gjorde 75 mål vilket placerar honom som etta bland svenskarna och topp 20 i NHL.

Hockeykväll

Men bakom statistiken ligger hårt jobb – väldigt hårt jobb.

– Säg att det bli 5000 skott på en sommar, säger Filip Forsberg till SVT Sport.

Det började med att han pappa lyckades lösa ett mål från isstadion och sedan täckte med en plastskiva och på den vägen är.

– Skottet har alltid varit en styrka och kan det fortsätta bli bättre så kan jag förhoppningsvis nå en större succé, säger den förre leksingen.

”Målskytte inte nummer ett”

Men Forsberg till trots lyfts ofta kritik mot svensk ishockey och en oförmåga att få fram stora målskyttar.

Johan Garpenlöv är assisterande tränare i Tre Kronor och en av dem som vill se en förändring i hur svensk ishockey arbetar med skott och målskytte.

– Vi är inte dåliga på att göra mål men det fokuserar för lite på det. Målskytte är inte nummer ett utan det är andra saker som priorioteras, säger Garpenlöv till SVT Sport.

Enligt ”Garpen” ligger Sverige efter länder som Kanada, USA och Ryssland vad det gäller målskytte. Även Finland har fått fram fler stora målskyttar.

– Jag tycker skottträningen i verksamheterna och i föreningar runt om i landet inte är så bra som jag tycker att den borde vara. Att göra mål handlar inte bara om att skjuta hårt utan om när man och hur man skjuter.

Vill lyfta frågan

Garpenlöv tycker att just Forsberg är en av Sveriges bättre målskyttar och nämner honom tillsammans med andra spelare som Rikard Rakell och Jacob Silfverberg, och genom att lyfta frågan hoppas ”Garpen” på att skott och målskytte ska komma högre upp på agendan.

Och Filip Forsberg, ja han kommer fortsätta precis som vanligt.

– Det är ju för att fortsätta utvecklas som spelare och bli bättre, för att i slutändan göra fler mål, säger Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hockeykväll

Mer i ämnet