Foto: SVT Sport

Stjärnan sticker ut hakan

Uppdaterad
Publicerad

Finland är regerande JVM-mästare men den här turneringen inleddes med en uddamålsförlust mot Tjeckien med 2-1. Trots det tror den finska stjärnan Olli Juolevi att Finland kan gå hela vägen.

”Jag förväntar mig att vinna allting igen. Varje gång jag är på isen så vill jag vinna och vinner man alla matcher så vinner man mästerskapet”.

Olli Juolevi är en av få i det finska laget som var med och vann JVM på hemmaplan i Helsingfors ifjol. I somras NHL-draftades han som femte spelare av Vancouver Canucks och i nuläget spelar han för London Knights i OHL. Trots att Finland har ett nästan helt nytt lag så säger lagkaptenen till SVT Sport att unglejonen kan återupprepa bedriften.

– Jag förväntar mig att vinna allting igen såklart. Varje gång jag är på isen så vill jag vinna och vinner man alla matcher så vinner man mästerskapet. Vi har ett ungt lag och några spelare måste kliva fram, men vårt lag är intressant.

JVM i ishockey

Många stjärnor saknas

Att Finland bärgade sitt fjärde JVM-guld genom tiderna berodde mycket på stjärntrion Jesse Puljujärvi, Sebastian Aho och Patrik Laine som tillsammans stod för 44 poäng på sju matcher och de slutade alla topp tre i poängligan. De spelar nu i NHL och var därför inte tillgängliga för spel.

– Det är en annan turnering än ifjol och vi har ett nytt lag med många unga talangfulla spelare födda 1999. Vi måste stötta dem så att de utvecklas och håller på den här nivån. Det är vårt jobb som tränare, säger förbundskapten Jukka Rautakorpi.

Förlust direkt

I premiärmatchen mot Tjeckien på annandagen så blev det förlust för Finland. När drygt en minut återstod av matchen så avgjorde Michael Spacek med sitt 2-1-mål.

– Det var ingen bra match av oss, det såg säkert alla. Men det var vår första match i turneringen och ingenting är ännu förlorat. Vinner vi resten av matcherna vinner vi väl guld så det finns ingen orsak att börja oroa sig. I morgon måste vi vara beredda på att ta oss an Danmark, säger Olli Juolevi till YLE.

Ikväll spelar Finland mot Danmark. SVT2, 23.30.

Sverige möter Finland den 29/12. Matchen går att se på SVT2 klockan 23.15.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet