Foto: TT Nyhetsbyrån

Stjärnvärvningen: Svenska lag hade lyckats i KHL

Uppdaterad
Publicerad

Här gör Växjö Lakers stjärnförvärv jämförelsen som höjer SHL:s status. Geoff Platt, nybliven KHL-finalist, menar att de främsta lagen i serien hade fajtats i toppen av KHL. ”Om ett svenskt topplag spelade i KHL skulle det förmodligen bli framgångsrikt”, säger han som blev tvåmålsskytt i Växjös CHL-premiär till SVT Sport.

Han är en av de hetaste värvningarna inför årets SHL-säsong. Men hans story är nästan hetare. Efter flera år i KHL-laget Dinamo Minsk fick den Torontofödde kanadensaren vitryskt pass och blev genast en succé.

I VM 2014 var han med i den dramatiska kvartsfinalen mot Sverige där hans Vitryssland förlorade med 2-3 trots mål av Platt. Men Minsk har inte varit hans sista anhalt i KHL. Senast var han i CSKA Moskva där det blev förlust i den sjunde och avgörande finalen.

Champions Hockey League

”40 minuter från att bli mästare”

– Jag bestämde mig inför förra säsongen att det skulle bli min sista i Ryssland. Jag hade spelat länge där (reds. anm. åtta säsonger) fram till förra säsongen. Jag hade turen att komma till CSKA och var 40 minuter från att bli mästare där, säger han och fortsätter:

– Jag kände att hockeyn i Sverige var ungefär på samma nivå och att jag i Växjö har störst chans att vinna mästerskapsguldet.

Det är för titeln han är i Växjö, men han räknar inte med att det blir lätt. Det var oerhört nära förra säsongen så jag hoppas jag får  en ny chans här, säger han och hyllar nivån i SHL:

– Den är jättebra. Jag har kunnat se mycket svensk hockey hemma i Finland och har alltid varit varit imponerad.

Succén ligger i spelsystem

Han gör jämförelsen med Finland, där Jokerit tog klivet över till KHL, och tror sig ha svaret på varför svenska lag hade utmanat i världens nästa bästa liga.

– När man ser ett finskt lag i KHL... De flesta spelarna var ju Liiga-spelare, men eftersom man har så stabila spelsystem lyckas man extremt bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Champions Hockey League

Mer i ämnet