Lena Sundqvist berättar om hatet mot henne som kommentator. Foto: SVT

Sundqvist om hatet: ”De äcklas av att höra mig”

Uppdaterad
Publicerad

Hot och hat är en del av vardagen för hockeykommentatorn Lena Sundqvist. ”Det är kommentarer om allt från hur man ser ut och hur man låter till att folk äcklas av att se och höra mig” berättar hon i Gomorron Sverige.

Lena Sundqvist, SHL-kommentator på C More och TV4, får ofta ta emot hot och hat i sin yrkesroll.

– Mycket av det har att göra med att man är kvinna. Många män får också ta emot hat, men jag tror att jag kan få det på ett annat sätt, säger Sundqvist i Gomorron Sverige.

– Det finns folk som blir otroligt upprörda att jag har kommit in i den här rollen, som har varit otroligt mansdominerad. Hela sportjournalistvärlden är mansdominerad och kommentatorsrollen, framför allt på lagidrott, har varit extremt mansdominerad.

Får kommentarer om sitt utseende

Sundqvist, som tidigare jobbat på Radiosporten, började arbeta med TV för ett år sedan. Då var hon den första kvinnan att kommentera SHL vilket direkt väckte reaktioner. Det var till och med Twitter-konton som startades upp enbart med syfte att uttrycka hat mot henne.

– Reaktionerna är jätteblandade. Allt från hur man ser ut, hur man låter till vilken väg jag har gått för att få mitt jobb – för det kan ju inte ha med kompetens att göra... Till att folk äcklas av att se och höra en, att jag är en skam.

Många sportjournalister utsätts

Lisa Edwinsson, ordförande Svenska Sportjournalistförbundet, menar att Sundqvists fall är ett exempel på ett stort problem i hela branschen.

– Det är oacceptabelt oavsett om det är män eller kvinnor som drabbas av hatet och hoten. Tyvärr är det ett branschproblem inom hela journalistiken. Det finns en tendens att man gömmer sig bakom ett Twitter-konto eller en dator och tänker inte på att den på andra sidan är en riktig person.

Edwinsson berättar att förbundet skickat ut en enkät där hälften av alla svaranden berättade att de någon gång känt sig hotade i tjänsten.

”Är du kvinna får du det på en annan nivå”

Sundqvist understryker att även män utsätts.

– Män upplever också det här, men är du kvinna får du det på en annan nivå. De hoppar på andra saker, det är väldigt sällan hatet mot mig handlar om min prestation, det nämner de knappt. Det är bara hur man ser ut eller hur man låter.

– När man jobbar försöker man lägga bort det, då är man så inne i matchen man gör. Men det är klart att det påverkar en, även om det tyvärr blir en vardag till slut. Man rycker knappt på axlarna.

Vad säger du till de som menar att man måste tåla kritik om man har ditt jobb?

– Hade det varit saklig kritik hade jag absolut tagit det men det här är ju långt ifrån kritik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.