Sebastian Aho, Jesse Pulujärvi och Patrik Laine är VM:s största superkedja. Foto: TT Nyhetsbyrån

Superkedjan som ska stoppa Sverige

Uppdaterad
Publicerad

De har gjort 38 poäng på 5 matcher. Jesse Puljujärvi, Sebastian Aho och Patrik Laine är de tre finska smålejonen som bildar JVM:s mest fruktade kedja. ”Förbered er på förlust”, hälsar Laine till Sverige.

Jesse Puljujärvi är 17-åringen som har gjort 15 (5+10) poäng i årets JVM. Sebastian Aho, 18, hans ena kedjekamrat, har gjort 12 (4+8) poäng. Och den tredje i superkedjan, 17-årige Patrik Laine, har stått för 11 (6+5) poäng.

De två förstnämnda spelar till vardags i finska Kärpät, medan Laine tillhör Tappara. Men nu spelar de tillsammans under turneringen och har blivit JVM:s mest fruktade kedja. I matchen mot Kanada gjorde de tre poäng var.

JVM i ishockey

– Vi har hittat kemin och det är tre bra spelare som gillar att spela med varandra, säger Patrik Laine till SVT Sport.

”Stora, starka och elaka”

Han är den mer verbala av de två superlöftena. Jesse Puljujärvi som gjort 15 poäng på 5 matcher och toppar poängligan är annorlunda. Han är på väg att slå alla tiders rekord i ett JVM för B-juniorer och passera namn som Jaromir Jagr, 18, och Wayne Gretzky, 17. Namn som Mario Lemieux, Sidney Crosby och Pavel Bure har han redan passerat. Han talar några få fraser engelska och får stötta sig mot en tolk när media intervjuar.

– Ni har en bra målvakt men jag ska nog hitta en lucka på honom också, låter han meddela via tolken.

Superkedjan mot supermålvakten?

Samtidigt som de är några av turneringens största utropstecken, är det ett annat sådant som de förmodligen ska överlista i morgon i semifinalen mot Sverige. Nämligen målvakten Linus Söderström, som höll nollan mot USA i gruppen och senast i kvartsfinalen mot Slovakien.

– Patrik Laines skott är sanslöst, och som han sa, ibland stiger det och ibland inte men det är bra ändå. Jag tror inte Söderström kan stoppa dem men möjligtvis ett tillräckligt kompakt försvarsspel, säger finske hockeyexperten Kaj Kunnas till SVT Sport.

– Det blir viktigt att kommunicera med backarna. Vi har ett kompakt försvar och vi gör det här tillsammans, säger Söderström.

”Bered er på förlust”

Söderström medger också att han kommer specialstudera Finlands superkedja

– Vi måste kolla video på dem. Vi vet hur farliga de är när de är ute på isen.

Matchen är glödhet i Finland och folk planerar ledighet för att kunna se rivalmötet.

– Publiken har varit enorm för oss. Vi hoppas kunna fortsätta ge dem segrar, säger Laine som hälsar Sverige följande: ”Förbered er på förlust”.

– Vi vet att de snackar mycket och kommer spela riktigt tufft. Vi får vara beredda, avslutar Söderström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet