Foto: TT NYHETSBYRÅN/BILDBYRÅN

Svenske NHL-stjärnan om Trump: ”Det suger”

Uppdaterad
Publicerad

”Just nu suger det”, så säger svenske NHL-stjärnan Mika Zibanejad om president Donald Trumps beslut att stänga ute medborgare från sju länder. Stora delar av Zibanejads pappas familj bor i Iran och påverkas direkt av beslutet.

Det har gått några dagar sedan Donald Trump skrev under en order om inreseförbud till USA för medborgare från sju olika muslimska länder, däribland Iran. Detta påverkar mängder av människor. Bland annat New York Rangers svenske forward Mika Zibanejad vars farmor, flera fastrar och kusiner bor i Iran.

– Det har inte varit enkelt för dem att komma hit. Och det här gör det absolut inte enklare, eller över huvud taget möjligt, säger den svenska JVM-hjälten till Daily News.

”Det är synd”

Zibanejad själv har enbart svenskt medborgarskap och påverkas inte själv direkt av beslutet. Hockeystjärnans pappa har ett sk ”green card” och bor i USA. Men han har åtta kusiner i Iran.

– Det är synd att det har varit så svårt att hitta sätt att få träffa dem, ett sätt som är enkelt för båda parter. Att bo och leva här just nu gör det självklart inte enklare. Det suger. Men jag kan inte prata mer om hur saker och ting är. Just nu suger det. När det har gått lite mer tid, och vi vet hur det kommer att bli, är det lättare att kommentera situationen, säger svensken till Daily News.

Svenska roller derby-laget Crime City Rollers drabbas också av inreseförbudet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.