Se Thea Johanssons 4-2-mål mot Japan Foto: Aron Broman / BILDBYRÅN

Sverige klart för kvartsfinal efter seger mot Japan

Sverige är klart för kvartsfinal i ishockey-VM.

Det efter att ha besegrat Japan med 6–2.

– Vi kommer ut riktigt starkt och trycker ner dem, säger Sofie Lundin till SVT Sport.

Trots ett stort spelövertag för Sverige tog det lång tid innan Damkronorna lyckades stänga matchen.

Sverige tappade först 2–0 till 2–2 i andra perioden, för att 24 sekunder senare återta ledningen genom Hilda Svensson som pricksköt in 3–2.

Ishockey-VM

I tredje fortsatte Sverige pressa på, trots att det var Japan som var i desperat behov av poäng. Och fem minuter in i perioden kom 4–2, ett mål som öppnade för Sverige som knappt sex minuter senare stängde matchen helt när Sara Hjalmarsson påpassligt satte femman på en retur.

Sverige vann till slut med 6–2 efter mål i tom bur, och har nu ett bra läge till att slippa giganterna USA och Kanada i kvartsfinal.

– Det blev lite skakigt vid 2–2. Men vi alla hade tro på laget och spelidén, och det slutade ju bra, säger tvåmålsskytten Josefin Bouveng till SVT Sport.

Seriesegern står mellan Sverige och Tyskland, som spelar gruppspelsavslutningen imorgon 17.00 svensk tid.

– Vi vill ju sätta oss i en så bra position som möjligt inför kvartsfinalen så nu är det bara att ladda om inför imorgon, säger Bouveng.