Ny förlust för Sverige. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ny förlust för Tre Kronor i Karjala

Tre Kronor kommer inte att kunna försvara Karjala-titeln för tredje året på raken.

Rikard Grönborgs landslag lyckades inte resa sig efter Tjeckien-förlusten och föll igen mot Ryssland 2-3 i dag.

”Det är ett steg framåt för oss från förra matchen. Det här kunde ha gått åt bägge hållen”, säger förbundskapten Rikard Grönborg.

Efter 3-6-förlusten mot Tjeckien jagade Tre Kronor revansch i dag mot ett ungt och skickligt ryskt landslag. Och även om ryssarna radade upp vassa spelvändningar lyckades man hålla ryssarna stången länge i den första perioden.

Men pressen blev för hård i slutet av perioden och med 25 sekunder kvar på klockan hittade Vladimir Tkachyov en läcker assist in på Rushan Rafikov som satte 1-0 bakom Niklas Svedberg.

– De är jäkligt snabba och skickliga när de spelvänder, konstaterade Richard Gynge.

Samme Svedberg kom till Sveriges räddning i början av andra perioden när ett aggresivt Ryssland radade upp tre frilägen i periodinledningen. Svedberg stod upp för utmaningen samtliga tre gånger.

Debutanten imponerade

Men på det fjärde friläget, knappt fyra minuter in i perioden, var Svedberg tvungen att vika ner sig – och det efter en fantastisk soloräd signerad Alexander Barabanov. Den ryske forwarden gjorde bort Jonas Junland med en dribbling och fri med Svedberg kunde han peta in pucken mellan benskydden på den svenske målvakten till 2-0.

– Det är snyggt, det är självklart bra gjort. En riktigt fin prestation så: hatten av, säger Joel Lundqvist.

Ett pressat Sverige fick spela powerplay direkt efter det ryska 2-0-målet – och tog väl till vara på den möjligheten.

Tre Kronor-debutanten Alexander Bergström visade han hör hemma när han hittade Richard Gynge med en fin pass in i slottet. Gynge drog till direkt, rakt upp i nättakten, till svensk reducering 1-2.

– Passningen är helt fantastiskt fin. Det är ett jättefint hockeymål, säger SVT Sports expert Mikael Renberg.

Tre Kronor, som hade svårt att skapa klara målchanser, fick en ny chans i powerplay med 12 minuter kvar av tredje perioden. Men direkt i det numerära överläget blev det svenskt slarv och Ryssland kunde kontra in 3-1.

Tungt svenskt skott

Tömmernes tappade puck på blålinjen och öppnade för ryskt två mot noll-läge. Svedberg räddade på Andrei Svetlakovs första avslut, men Valeri Nichushkin kunde städa upp och sätta pucken.

Det svenska powerplayet blev dock inte lottlöst. Bara minuten efter det ryska 3-1-målet drog Fredrik Pettersson på ett mäktigt skott och Carl Klingberg styrde in den svenska 2-3-reduceringen.

Ryssarna drog på sig ytterligare två utvisningar i slutet av den tredje perioden men mäktade inte med någon kvittering.