Säker svensk seger med 3-1

Tre Kronor gjorde en väl genomförd match mot Slovakien och vann med 3-1, vilket var den femte raka inledande vinsten för Sverige i hockey-VM. Nu väntar gruppfinal mot Kanada på söndag.

– Det är vår bästa match hittills i turneringen och jag tycker att vi vinner välförtjänt. Det var skönt att få ännu en trepoängare, säger målvakten Anders Nilsson till SVT Sport.

I början av den tredje perioden avgjorde Magnus Nygren när han sköt 3-1 efter att ha skrinnat in från blå och pucken gick in via målvakten Jan Laco. Det var ett hårt lågt pressat skott av Nygren som gjorde sitt första VM-mål. Även om skottet var hårt borde Laco tagit pucken.

Ishockey-VM 2014

– Jag blev förvånad eftersom jag inte såg pucken. Jag såg när de andra jublade, säger Nygren om målet.

– Vi gör en väldigt bra match totalt sett mot ett väldigt bra Slovakien. Vi var kort om folk och det blev mycket speltid för vissa spelare och nu ska det bli skönt att kurera sig en dag för att möta Kanada som blir den största värdemätaren hittills, fortsätter Nygren.

Förbundskaptenen Pär Mårts var nöjd med insatsen efter de inställlningsproblem som präglade insatsen mot Frankrike igår.

Ê Vi blir bättre och bättre och vi släpper få skott på mål och släpper in få mål och så får vi göra två mål i powerplay, säger coachen Mårts.

Slovakien låg på och gjorde 2-1

I mitten av andra reducerade Slovakien till 2-1 efter ett skott i av Martin Marincin, en puck som studsade i mål på hans skott. Pucken smet in via Anders Nilssons benskydd. Det var frukten av en tung slovakisk press i ett powerplay.

Precis före slutet av den första perioden gjorde Sverige 2-0. I powerplay hittade Joakim Lindström, från en position bakom målet, fram till Mikael Backlund som höll sig framme och tryckte in pucken. Det var Calgaryspelarens fjärde mål i VM.

Vid en snabb omställning kom Slovakien igenom och den förre Modo-spelaren Ladisla Nagy fullföljde bryskt mot Anders Nilsson. Det blev ett häftigt bråk och Nagy fick två minuter.

I det powerplayet gjorde Sverige 1-0. Dick Axelsson stod uppe vid blå och passade diagonalt mot den bortre vänstra stolpen där Gustav Nyquist höll klubban i isen och vinklade in pucken.