Tomas Tatar är i en fin målform just nu. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sverigedödaren hyllas inför andra finalen

Uppdaterad
Publicerad

Tomas Tatar såg med två mål till att Sverige åkte ur World Cup. Efter mål även i första finalmatchen hyllas nu ”den lille” slovaken inför match nummer två.

Den 179 centimeter långe Tomas Tatar väger ”bara” 85 kilo, och är med det runt 20 kilo lättare än flera av de kanadensiska backarna. Trots det är Detroit-spelarens främsta uppgift för Lag Europa att stångas vid motståndarmålet för att försöka styra pucken i mål och hugga på returer.

Något som verkligen gett resultat på sistone. Efter två mål i semifinalen mot Sverige, följde Tomas Tatar upp med att göra Europas enda mål när de föll i den första finalmatchen mot Kanada i World Cup. Inför finalmatch nummer två hyllas nu slovaken.

World Cup i ishockey

– Att göra tre mål på två matcher är en fantastisk prestation när de bästa möter de bästa, säger Europas coach Ralph Krueger till AP.

”Har varit lyckosam”

– Hans förmåga att gå på mål och hitta ytor trots att han inte har den största kroppen är modigt, fortsätter Krueger.

Även landsmannen Zdeno Chara stämmer in i hyllningskören, men Tatar skakar mest på axlarna åt berömet.

– Jag spelar med två fantastiska spelare, Marian (Hossa) och Anze (Kopitar), och jag försöker skapa så mycket ytor jag kan åt dem. Jag har fått några bra studsar de två senaste matcherna och har varit lyckosam att få pucken i nät, säger Tatar till AP.

Europa lär hoppas på att Tatars fina målform fortsätter. Vinner Kanada även nattens match är World Cup-titeln deras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

World Cup i ishockey

Mer i ämnet