Foto: Bildbyrån.

SVT:s nya hockeyexpert: ”Damhockeyn bubblar”

Uppdaterad
Publicerad

Nyckelspelare i Modo till vardags och lagkapten i landslaget. Men när SVT sänder SM-finalerna i hockey för damer gör Erika Grahm kommentatorsdebut som gästexpert. – Jag är trygg i att det är bra att säga vad man tycker och tänker, säger hon.

Erika Grahm gör sitt premiärframträdande som expert i första SM-finalen mellan AIK-Linköping på onsdag.

– Det ska bli jätteroligt. Damhockey kan jag dra i sömnen, äger Grahm, som även gästar Hockeykväll på torsdag för att prata dam-VM, SHL och dam-SM.

Hockeykväll

Hur beskriver du dig själv som expertkommentator?

– Orutinerad, haha. Jag är väldigt kunnig eftersom jag varit inom damhockeyn i över 10 år. Ny och orutinerad då det gäller expertjobbet, men förhoppningsvis blir jag varm i kläderna.

– Jag har alltid varit en sådan som säger vad jag tycker och kan stå för det. Jag är så som person och trygg i det. Man har levt i en mansdominerad värld hela uppväxten i och med hockeyn och har fått lite skinn på näsan.

Nöjd med värvningen

Projektledaren Marcus Törngren är glad att ha knutit till sig en av Riksseriens största profiler med bra hockeyhjärna och stort hockeyhjärta.

– Kul att få med Erika i sändningarna. Modos och Damkronornas kapten är välmeriterad och säger alltid vad hon tycker.

Grahm vill öka folks kunskap om damhockeyn.

– Jag ska försöka tillföra så mycket som möjligt eftersom det inte är så många som har koll på damhockeyn i Sverige. Jag tror att det behövs någon inifrån damhockeyn som kommer och pratar och tycker lite.

Vad kommer du vilja belysa?

– För det första är det fortfarande mycket fördomar inom damhockeyn. Jag vill att folk ska få upp ögonen att det är bra hockey och annorlunda än herrhockeyn. Eftersom vi inte får tacklas så blir det mer spel, mer kombinationer, och mycket mer passningar. I SHL kan det smälla efter en till två passningar.

Vad är det för fördomar som finns?

– Det är fortfarande mycket att tjejer inte ska spela hockey, och att tjejer inte kan spela hockey. Att det är tråkigt att titta på eftersom man inte får tackla eller röra varandra. Att det är som innebandy, sånt där snack. Och så är det absolut inte.

”Shit ni är ju bra”

– Det som är roligt är att många säger ”shit ni är ju bra”, när de väl kommer och tittar. Det är det som är grejen, folk måste komma och titta. Verkligen bilda sin egen uppfattning. Det har hänt otroligt mycket bara de tre, fyra senaste åren.

Vad är det som har hänt?

– Eliten har blivit bredare. Förut var det AIK och Segeltorp, man visste att de skulle spela SM-final. Det är mycket mer konkurrens i dag. Kolla bara SM-semifinalerna som båda gick till ett avgörande i tre matcher. Vi tränar hårdare och bättre, det är ett seriösare tänk i damhockeyn nu än för några år sedan. Sen har vi de yttre förutsättningarna med att det har kommit in mer pengar och mycket mer media. Jag brukar säga att damhockeyn bubblar.

Vad tänker du kring finalen, AIK-Linköping?

– En jättespännande final och jag tror det kan gå till en avgörande match.

Linköping har gått obesegrat genom Riksserien och är knapp favorit, menar Grahm.

– Linköping har lite fler toppspelare. Sådana som skulle kunna gå in och avgöra. Jennifer Wakefield och Denise Altmann har visat under hela säsongen att de är riktigt bra. Det är jättebra för Linköping att Jennie Asserholt är tillbaka. Hon var uträknad inför hela slutspelet, eftersom hon har haft en skada. Hennes återkomst är en viktig injektion för Linköping.

Men Grahm flaggar för AIK.

– Jag ser mer AIK som en riktig stark grupp tillsammans. De har ingen riktig stjärna utan de känns som ett kollektiv, ett hårt jobbande lag. Hade det varit för någon vecka sedan hade jag sagt att Linköping tar det här. Men vi (MoDo) mötte AIK i semifinalen, och de visade riktigt bra karaktär.

– AIK är tunga. Duktiga på att försvara sig. Det kommer bli tufft, sedan är det mycket mentalt som spelar in nu när det är finaler. Det skulle kunna sluta hur som helst, men jag får säga att Linköping har favoritskapet. Jag tror också att målvaktsspelet kommer ha stor betydelse. Det har det alltid i sådana här avgörande matcher. Minatsu Murase för AIK har haft en riktigt bra säsong. Kim Martin har varit lite knackig, halvskadad.

Hockey-VM snart

Hockey-VM för damer är två veckor bort. Mästerskapet spelas på hemmaplan och SVT sänder. För Erika Grahm och hennes Modo blev det sorti i semifinalen mot AIK, men formen för egen del inför VM finns där.

– Jo, men den är bra! VM på hemmaplan har legat lite i bakhuvudet hela säsongen. Det ska bli jätteinspirerande. Det får gärna börja nu.

Sändningstider SM-finaler damhockey:

Onsdag 11 mars

18.55-21.30 AIK-Linköping match 1 SVT Play

Lördag 14 mars

13.00-15.30 Linköping-AIK match 2 SVT2/SVT Play

Söndag 15 mars

13.00-15.30 Linköping-AIK ev match 3 SVT2/SVT Play

Grahm om...

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hockeykväll

Mer i ämnet