TT Foto: TT

Talangerna visade vägen i Sveriges kross

Uppdaterad
Publicerad

Svensk seger med 6-1 mot Österrike och det var det nya, unga Sverige som levererade. Filip Forsberg, Oscar Klefbom, Anton Lander och Elias Lindholm stod för målen – och samtliga är de födda på 90-talet.

Sverige kom till VM med ett ungt och ganska oprövat lag. Men mot Österrike visade Sveriges nya generation att det lever upp till det förtroende de fått. Filip Forsberg, Oscar Klefbom och Elias Lindholm, som tillsammans gjorde fem av Sveriges sex mål, har en genomsnittsålder på 20,3 år.

– Idag är det inte synd om Loui och Lander (kedjekompisarna Loui Eriksson och Anton Lander, reds. anmärkning). Det här var inte som mot tjeckerna men nu har jag fått sova ut och komma in i rytmen, sade tremålsskytten Filip Forsberg efter matchen, men slängde in brasklappen att Österrike är ett lag som Sverige bör vinna mot:

Ishockey-VM

– Motståndet var inte det bästa! Ett land som Sverige ska alltid slå ett land som Österrike.

Kritiserad kedja levererade

Förutom de tre nämnda målskyttarna gjorde just Anton Lander ett mål i matchen mot Österrike. Efter vinsten mot Tjeckien senast fick den kedjan, som också innehåller Loui Eriksson, kritik för att de inte presterade tillräckligt i offensiven. Efter dagens match var tongångarna av ett annat slag.

– Äldsta målskytten idag var född 91, Anton Lander. Vi är på gång, sade en nöjd Per Mårts till SVT Sport efter matchen.

Härnäst väntar Lettland för Sverige, en match som innebär ytterligare en chans för en ny svensk generation hockeyspelare att visa vägen mot slutspel.

– Alla vet att vi är riktigt bra spelare. Nyckeln här är att alla förstår det och vågar spela sitt spel. Vi har en bra känsla inför fortsättningen, konstaterade Filip Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet