Publiksnitten för SHL-klubbarna förra året kontra i år efter åtta omgångar. Foto: SVT

”Tidigt att måla fan på väggen”

Uppdaterad
Publicerad

Bara åtta omgångar av årets SHL har spelats men redan nu har Modo flaggat för en publikkris. Från ligans håll menar man dock att det inte är någon fara på taket ännu. ”För få omgångar har spelats”, säger VD:n Jörgen Lindgren.

Under tisdagen gick Modo Hockey ut med en vädjan om hjälp. För lite publik på matcherna skulle i förlängningen kunna resultera i uteblivet spel i SHL och flera alternativ gällande biljetter har tagits fram för att rädda klubben. Men från SHL:s sida tar man det med ro och ser inte publiksnittet som någon form av kris.

– För få omgångar är spelade för att dra en slutsats. Förra året hade vi en uppgång och sett över 55 omgångar så är det ingen fara, säger Jörgen Lindgren, VD för SHL, till SVT Sport.

SHL

– Vi hade ett hack i skivan för drygt fyra år sedan gällande publiken, men sen blev det en uppåtgående trend igen. Det är lite tidigt att måla fan på väggen nu.

Ligan är i stället positiva till Modos tidiga agerande och menar att det finns flera omständigheter som gör att siffrorna är aningen låga, exempelvis vilka dagar matcherna spelats på.

– Det är fantastiskt att de agerar och försöker vända det till något positivt och vill få folk till matcherna. De tar tag i problemet och ser över biljettalternativen. Det är enormt gjort av Modo.

Andra i samma sits

Det är däremot inte bara Modo som har en svikande publik i år sett till fjolåret. Fem lag har sämre publiksnitt i jämförelse med förra årets åtta första omgångar, störst tapp har Djurgården som har en publikförlust på 2 323 personer i snitt. Noterbart där är dock att klubben återigen gick upp i SHL till fjolårssäongen.

Se en utförligare grafik på publiksiffrorna i år kontra förra året ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SHL

Mer i ämnet