Tingsryds Drew Paris jublar med publiken. Men till nästa år kan det vara slutjublat i de högre ishockeyserierna om inte klubben får ordning på sin ekonomi. Foto: Bildbyrån

Tingsryds elitlicens i fara

Uppdaterad
Publicerad

Nykomlingen Tingsryd leder hockeyallsvenskan. Ekonomiskt går det trögare. Klubben dras med gamla skulder och på måndagen sa Tingsryds kommun nej till borgen för ett lån på tre miljoner kronor.

Enligt Smålandsposten gick Tingsryd (Taif) in i året med ett ekonomiskt underskott på 2,8 miljoner kronor. Från och med den 30 april 2016 kräver licensnämnden att alla allsvenska klubbar har en miljon kronor i positivt kapital.

Klubben hade begärt att kommunen skulle gå i borgen för ett lån på tre miljoner kronor som skulle betalas av på tio år. Pengarna ska gå till att betala av gamla skulder. Men på ett extrainsatt sammanträde i kommunstyrelsens arbetsutskott fick Taif nej.

– Vi står i begrepp att fatta beslut om omfattande besparingsåtgärder i kommunen och det gör att vi inte känner att vi kan säga ja till detta, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Jeansson (S) till SVT Nyheter Småland.

Kan ansöka på nytt

Kommun gick i borgen för ett lån som klubben tog för två år sedan på 2,5 miljoner kronor. Det lånet är helt återbetalat till årsskiftet, men klubben har insett att återbetalningstakten var för snabb. Därför hade de nu tänkt sig en längre återbetalningstakt, en plan som kommunen alltså tvekar inför.

Mikael Jeansson säger till Smålandsposten att kommunen kan överväga ett borgensåtagande om villkoren är mer lika de som klubben tidigare hade. Taif funderar på att ansöka om borgen på nytt.

– Vi kommer att återkomma när vi omformulerat vissa villkor i vår borgensansökan, säger Taifs ordförande Johan Blomster till tidningen.

Klubben vill även låna ytterligare två miljoner kronor. För det lånet hoppas klubben att sponsorer och privatpersoner ska gå i borgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.