Andra raka segern för ”slagpåsen” Lag Europa

Lag Europa ansågs av många experter vara det sämsta laget i World Cup.

En dom som snarare verkar ha fungerat som tändvätska.

I dag slog de Tjeckien med 3–2 efter förlängning och tog sin andra raka seger. ”Vi har ett bra lag, vi tror på oss själva – vi får bara njuta”, säger Mats Zuccarello till SVT Sport.

Turneringens äldste spelare, den 39-årige backbjässen Zdeno Chara, skickade in 1–0 för Lag Europa från nästa ingen vinkel alls halvvägs in i matchen.

Tjeckerna svarade kort därefter när Philadelphias Jakub Voracek kvitterade med ett rappt handledsskott.

World Cup i ishockey

Tjeckiens målvakt Petr Mrazek, till vardags i Detroit, bjöd på ett par riktiga tv-räddningar och räddade 38 av 41 skott. Däremot tabbade han sig rejält när norrmannen Mats Zuccarello satte 2–1 i början av den tredje perioden.

Zuccarello bakom segermålet

Den förre poängkungen i SHL attackerade från vänster och skickade in ett höstlöv som gick via Mrazeks plockhandske och in. Några minuter senare kvitterade Martin Hanzal till 2–2 i powerplay och tvingade fram en förlängning.

Väl där avgjorde tysken Leon Draisaitl för Lag Europa i spel tre-mot-tre. Mats Zuccarello snappade upp en lös puck i egen zon, tittade upp och slog en lång passning som friställde Draisaitl. Edmonton-forwarden gjorde inga misstag utan snärtade in avgörande 3–2.

– Det är lite flyt, så brukar det vara när jag gör mål. Jag måste ha flyt, säger Zuccarello till SVT Sport.

”Har varit tufft”

Lag Europa har nu vunnit båda sina inledande matcher – den första mot USA med 3–0 – och överraskat flera av de experter som tippade dem sist i turneringen.

För Tjeckien, som förlorade i premiären med 0–6 mot Kanada, var det ännu en tung förlust.