Junland tillbaka – trots kritiken mot Mårts

Uppdaterad
Publicerad

Pär Mårts presenterade idag Tre Kronors trupp till Karjala Tournament. Jonas Junland är tillbaka i Tre Kronor. – Jag får ta på mig att bli bättre med dialogen, säger Mårts.

Linköping-backen Jonas Junland petades ur VM-truppen tidigare i år. Han sa då att han var ”besviken”, speciellt på att han inte fick beskedet från landslagsledningen innan truppen kom.

Men nu är Junland alltså tillbaka.

– Jag pratade med Jonas om det och han sade att ”jag svarade bara på en fråga”. Så kan det bli när media sköter dialogen mellan oss, säger Mårts idag.

– Jag får ta på mig att bli bättre med dialogen. Jonas är beredd att hoppa på och han har gjort det bra i SHL, fortsätter han.

Experten nöjd med truppen

– Försvarsblocket känns väldigt starkt, Fasth och Karlsson är två jättebra målvakter. På backsidan är det inga duvungar direkt. Lagkaptener i sina klubblag som Kronwall och Nygren. Inga utropstecken alls, säger SVT Sports expert Patrik Ross.

– Tim Heed hade kunnat vara med men vi var tvungna att sätta gränsen någonstans, säger förbundskapten Pär Mårts till SVT Sport.

Även gällande forwardssidan var expert Ross överlag nöjd med uttagningen.

– Framförallt jättesugen på att se Anton Rödin i landslaget, den klart lysande stjärnan i SHL. Kvick, irrationell, utmanar backarna. Har rätt attityd framför mål. Finns kanske några KHL-spelare som man saknar men jag tycker det är en väldigt kompetent trupp, menar Patrik Ross.

Flera har tackat nej

Det står även klart att Skellefteås Martin Lundberg får göra landslagsdebut.

– Den stora överraskningen. Hade folk här fått gissa 20 gånger så hade ingen sagt Martin Lundberg, säger Patrik Ross.

– Tittar man på truppen är det väldigt många spelskickliga spelare. Martin är inte den spelartypen, han är med för att han har ett annat tänk, ett annat perspektiv på det han gör, motiverar Pär Mårts uttagningen.

Möjligen uppstod en lucka för Lundberg av att Joakim Lindström, Oscar Möller, Simon Hjalmarsson och Mattias Sjögren, fyra KHL-forwards som samtliga var framträdande under VM i våras, av olika anledningar nu tackat nej till Tre Kronor.

– Alla de har fått en förfrågan. En del har skador och en del känner att de inte kan leverera just nu, säger Pär Mårts.

Fakta

Målvakter:

Henrik Karlsson, Jokerit

Viktor Fasth, CSKA Moskva

Backar:

Staffan Kronwall, Lokomotiv Jaroslavl

Patrick Hersley, Lokomotiv Jaroslavl

Johan Fransson, Genève-Servette

Erik Gustafsson, Kloten

Magnus Nygren, Färjestad

Jonas Junland, Linköping

Daniel Rahimi, Linköping

Jonas Ahnelöv, Avangard Omsk

Forwards:

Richard Gynge, Växjö

Martin Lundberg, Skellefteå

Anton Rödin, Brynäs

Joel Lundqvist, Frölunda

Jimmie Ericsson, Skellefteå

David Ullström, Sibir Novosibirsk

Andreas Engqvist, Salavat Julajev Ufa

Martin Johansson, Örebro

Linus Omark, Salavat Julajev Ufa

Nicklas Danielsson, Lausanne

Marcus Sörensen, Djurgården

Dick Axelsson, Davos

Robert Rosén, Växjö

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.