Tre Kronors Daniel Rahimi vill motverka rasism

Uppdaterad
Publicerad

Han är ende spelaren med invandrarbakgrund i det Tre Kronor som jagar VM-guld i Prag. Nu berättar Daniel Rahimi om den utanförskap han kände som liten grabb när han började spela hockey. ”Ingen vill ju känna sig annorlunda”, säger idag etablerade Rahimi.

På torsdag väntar VM-kvartsfinal för 28-åringen som växte upp i Umeå med Björklöven som moderklubb. Sedan säsongen 2012 spelar han i Linköping och för SVT Sport berättar Daniel Rahimi om den känsliga tonårstiden. 

– Alla vill ju passa in, speciellt som ung tonåring. Och känslan att inte göra det, att få höra att man är annorlunda, det är klart man blev sårad då.

Ishockey-VM

På isen är den hårdföre Tre Kronor-backen Daniel Rahimi kompromisslös. Men utanför isen vill han föra en dialog och bidra till en större acceptans i samhället.

Nolltolerans ska gälla

Hockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt är inne på samma linje som Rahimi och vill ta krafttag mot all form av rasism.

– För mig räcker det inte med att stänga av spelare, om det nu är spelare. Det kan lika gärna vara publik. Jag tycker att det ska resultera i en polisanmälan. Nolltolerans är det enda som gäller. Inte att resonera och prata, utan nypa till så hårt man kan.

Vill locka fler med invandrarbakgrund

Daniel Rahimi ser sig själv som en ambassadör för sporten och vill locka inte bara killar med invandrarbakgrund till ishockeyn, utan även tjejer. Han vill visa att det finns plats även för andra, och sudda ut den förutfattade meningen av hockeyspelaren som en vit ung man.

– Jag tror att det är en fel bild, jag tror snarare att det ligger hos oss att visa andra att det inte är så. Jag ser sporten som väldigt tolerant mot alla grupper i samhället.

Två prioriterade områden

Generalsekreteraren Tommy Boustedt menar att svensk ishockey har två prioriterade områden.

– Det ena är mångfaldsfrågan, det andra är anläggningsfrågan. De två frågorna hänger ihop väldigt starkt. Antalet isytor sätter ramarna för hur många människor med annan etnisk bakgrund som kan rekryteras.

Rahimi vill knäcka koden

Så hur knäcker man koden, hur får man fler med annan etnisk bakgrund att öppna upp ögonen för sporten?

– Jag vill visa att oavsatt bakgrund så kan man gå hela vägen, även i en sport som har ett rykte om sig att inte släppa in alla. Men jag ser det inte så. Jag tycker snarare att hockeyn är en sport där alla är välkomna oavsett bakgrund. Det handlar bara om att ge alla en förutsättning att få vara med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet