Tre Kronor tog silver i OS i Sotji. Foto: Bildbyrån

Tröga NHL-förhandlingar om OS

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna om NHL:s medverkan i OS-hockeyn i Pyeongchang går trögt. NHL:s senaste utspel för att delta är att spelarfacket NHLPA ska gå med på att förlänga det nuvarande kollektivavtalet.

– Det har kommit några förslag som kan vara värda att diskutera. Det kommer vi att göra med spelarna och den processen har startat, men vi är långt ifrån klara, säger spelarfackets vd Donald Fehr till TSN.

Det nuvarande kollektivavtalet kan sägas upp, av antingen ligan eller spelarna, i september 2019. Enligt TSN vill NHL flytta fram det datumet till 2022.

NHL-spelarna vill gärna delta i OS, men om de är villiga att offra tre år på ett kollektivavtal de inte är nöjda över är mer osäkert.

IIHF:s ordförande optimistisk

NHL har deltagit i alla OS sedan 1998, men har nu tvekat då Internationella olympiska kommittén (IOK) inte längre vill täcka försäkringskostnaderna och resorna för spelare och familjer. I stället har Internationella ishockeyförbundet (IIHF) lovat att betala den delen som beräknas uppgå till cirka 91 miljoner kronor.

IIHF:s ordförande René Fasel är försiktigt optimistisk kring NHL-deltagande.

– Vi har inte gjort några stora framsteg, men vi kommer att nå fram. Jag jobbar hårt och så vi får se, sade han.

Enligt NHL kommer ett slutgiltigt besked om OS-deltagande i januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.