Foto: TT Nyhetsbyrån. Montage: SVT Sport

SHL-trio får tuffa straff

Uppdaterad
Publicerad

HV71:s backduo Jere Karalahti och Kristofer Berglund stängs av i fem matcher vardera för deras tacklingar under matchen mot Brynäs i lördags. Även Frölundas Christoffer Persson stängs av i samma antal matcher, det står klart efter att tre domar nu kommit från Ishockeyförbundets disciplinnämnd.

Det blev tuffa straff för HV71:s backduo Jere Karalahti och Kristofer Berglund efter tacklingarna mot Petr Vrana och Adam Brodecki, fem matchers avstängning vardera.

Jere Karalahti gjorde comeback i matchen mot Brynäs, det blev en kortvarig sådan. Efter 13 minuter fick han lämna isen efter en tackling på Brynäs Petr Vrana, som resulterade i ett brutet käkben för tjecken.

– Jere Karalathi går på en spelare som inte är puckförande och som dessutom tittar bort. Jere, som är 39 bast måste tänka längre än näsan räcker, sade SVT Sports expert Patrik Ross om händelsen.

Fem matchers avstängning och böter på 12 500 kronor väntar Karalahti och Ross fick medhåll av Ishockeyförbundets disciplinnämnd, som skriver så här i ett pressmeddelande:

”Tacklingen är vårdslös och Vrana är inte tacklingsbar. Vrana får en fraktur på käken och en misstänkt hjärnskakning enligt matchläkaren”.

Backkollegan Kristofer Berglund drabbas fick även han fem matchers avstängning efter hans cross-checking mot huvudet på Adam Brodecki i samma match.

”Att aktivt föra klubban mot motspelarens huvud på det sätt Kristofer Berglund gjort är vårdslöst och förenat med stor skaderisk”, skriver disciplinnämnden om incidenten.  

”Den tar inte ens i ansiktet”

Även Frölundas Christoffer Persson stängs av i fem matcher för sin cross-checking på Färjestads Milan Gulas. Persson fick endast två minuters utvisning under matchen men händelsen har granskats i efterhand och nu har alltså domen kommit:

”Att aktivt föra klubban mot motspelarens hals/huvud på det sätt Christoffer Persson gjort är vårdslöst och förenat med stor skaderisk och bör därför föranleda en avstängning”, skriver disciplinnämnden.

– Jag har all respekt för alla kommitéer och instanser. Det jag kan ha synpunkter på är att det är en förstagånggsförbrytare, då känns det väl det tufft. Killen är 30 år och har aldrig varit avstängd. Annars har jag full respekt för domen, säger Frölundas sportchef Christian Lechtaler enligt Sportbladet.

Huvudpersonen själv menar att beslutet är felaktigt och att han aldrig hade för avsikt att träffa Gulas i ansiktet.

– När det inte är avsiktliga saker, då är det bedrövligt. Avsikten är inte att träffa honom i ansiktet, den tar inte ens i ansiktet, den tar i bröstet, högt upp på bröstet, säger Persson till GT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.