TV-puckens maratonsändning

Publicerad

I helgen är det dags för finalspel i klassiska TV-pucken och SVT sänder från första nedsläpp. – Jag är mycket glad att svenska hockeyförbundet och SVT har kunnat lösa så att alla kvartsfinaler sänds live, säger Marcus Törngren, SVT Sports projektledare för TV-pucken.

Precis som förra året blir det ett TV-pucksmaraton där alla kvartsfinaler direktsänds i SVT. Semifinaler och final sänds förstås också direkt – i SVT1, SVT Play och i mobilen.

– TV-pucken är bland det finaste vi har. Det är sällan man ser idrottare visa en sådan genuin gjädje till sin sport. TV-pucken berör många och med tanke på att det är våra framtida hockeystjärnor är turneringen mycket sevärd, säger Marcus Törngren.

”Ingen utslagsturnering”

SVT Sports Chris Härenstam har kommenterat turneringen sedan 2004, och gör TV-pucken för elfte gången.

– Det kommer bli fantastiskt. Det är en ära att få kommentera turneringen och få ta del av svensk hockeys framtid, säger han.

– Jag tycker det är en fantastisk turnering, men det är ingen utslagssturnering för de spelare som inte kommer med.

– Det är jätteviktigt att de spelare som inte kommer till TV-pucken fortsätter att kämpa och tro på sig själva, och har en stark tro på det. De flesta hockeyspelarna som blir framgångsrika blir det i åldern 18-22 år, menar Härenstam.

Värmland arrangör

Nobelhallen i Karlskoga är huvudarena för TV-puckens slutspel 2014. Värmlands Ishockeyförbund stod även bakom förra årets finalspel. Då i Karlstad.

– En mycket vältrimmad organisation och med entusiastiska föreningar gör att vi känner en stor tillit till Värmlands Ishockeyförbund som arrangör av TV-puckens slutspel, sa Svenska Ishockeyförbundets tävlingschef Mikael Lundström till SVT tidigare i år.

Ifjol vann Västerbotten TV-pucken efter finalseger över Västergötland med 3-0. Stockholm, som med sina 14 titlar är segerrikast i turneringen, har chans att vinna hockeyklassikern även i år.

Årets värdlandskap Värmland, är näst segerikast med sju vinster. Värmland vann för övrigt den allra första turneringen, som spelades redan 1959.

”Tror på Västerbotten och Stockholm”

SVT-kommentatorn Chris Härenstam inför 2014 års upplaga av TV-pucken:

– Stockholm är inte alls lika dominant som tidigare år, viket hänger samman med Västerbottens och Smålands framfart under 2000-talet. Västerbotten har dominerat TV-pucken de senaste åren, mycket tack vare Skellefteås ungdomsverksamhet. Västerbotten har kanske gått om och förbi Stockholm? Även om Stockholm definitivt tillhör favoriterna även i år, man har ju två lag i nord och syd, säger han.

– Fjolårssegraren Västerbotten är min favorit, tillsammans med Stockholm. Gästrikland, Småland och Värmland utmanar alltid. Västergötland har också poppat upp under senaste året. Och hur blir det med Göteborg? Årets turnering är oviss, säger Härenstam.

Förutom livematcher kommer det i sändningarna att bli mycket nostalgi från SVT:s arkiv från TV-pucken, samt spännande gäster i studion. I paus och efter matcherna kommer tittarna även kunna att ta del av bild och ljud från omklädningsrummet.

Sändningstider TV-pucken:

Fredag 31 okt, 10.55-17.55 i SVT1/SVTPlay – fyra kvartsfinaler.

Lördag 1 nov, 12.55-17.00 i SVT1/SVTPlay – två semifinaler.

Söndag 2 nov, 12.55-14.30 i SVT1 – bronsmatch.

Söndag 2 nov, 14.55-16.30 i SVT1/SVTPlay – final.

Kommentator: Chris Härenstam

Programledare: Marie Lehmann

Experter: Mikael Renberg, Patrik Ross

Gästexpert (fredag): Christian Berglund

SVT:s Öppet Arkiv: TV-pucken 1986, i ishallen i Märsta utanför Stockholm spelas den 28:e finalen i turneringens historia. Medverkande: Mats Sundin

SVT:s Öppet Arkiv: Finalen 1988, Stockholm-Ångermanland i den trettionde upplagan av TV-pucken, från i Karlskoga. Medverkande: Markus Näslund, Peter Forsberg, Andreas Salomonsson

TV-puckens finalspel

Kvartsfinal 1: Ångermanland–Göteborg 2–4

Kvartsfinal 2: Stockholm Syd–Stockholm Nord 2–1 efter förlängning

Kvartsfinal 3: Värmland–Västergötland 6–1

Kvartsfinal 4: Dalarna–Norrbotten 3–2 efter förlängning

Lördag 1 nov

Semifinal 1: Göteborg–Stockholm Syd 6–1

Semifinal 2: Värmland–Dalarna 5–1

Söndag 2 nov

Bronsmatch: Stockholm Syd–Dalarna 0–4

Final: Göteborg–Värmland 1–2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.