Senaste tre säsongerna har Ulf Samuelsson varit assisterande tränare i New York Rangers. Foto: Bildbyrån

Ulf Samuelsson blir huvudtränare i AHL

Uppdaterad
Publicerad

Ulf Samuelsson, 52, lämnar sin roll som assisterande tränare i New York Rangers. Kommande säsong blir han istället huvudtränare i Charlotte Checkers – farmarlag till Carolina Hurricanes: ”Ulf har byggt upp ett väldigt starkt cv efter att ha coachat i AHL, NHL och SHL det senaste decenniet”, säger Ron Francis, general manager för Carolina Hurricanes.

Inte sedan säsongen 2006-2007 då Kjell Samuelsson var huvudtränare för Philadelphia Phantoms har en svensk varit huvudtränare för ett AHL-lag. Men nu tar Ulf Samuelsson över Charlotte Checkers.

– Han har visat att han kan utveckla unga spelare och förstår organisationen vi försöker bygga här, säger Ron Francis.

Den senaste säsongerna har Samuelsson varit assisterande tränare bakom Alain Vigneault i New York Rangers och dessförinnan var han huvudtränare för Modo i SHL och assisterande tränare i NHL-laget Arizona Coyotes.

Nu ansluter han sig till samma organisation som den gamle lagkamraten – och numera general manager och vice president för Carolina Hurricanes – Ron Francis. Tillsammans vann de bland annat två Stanley Cup med Pittsburgh Penguins säsongerna 1991 och 1992.

I Charlotte Checkers kommer han bland annat träna svenskarna Erik Karlsson och Lucas Wallmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.