Calgarysvenskarna Elias Lindholm, Mikael Backlund, Jacob Markström och Rasmus Andersson missar VM. Foto: Bildbyrån

Uppgifter till SVT Sport: Alla Calgarysvenskar tackar nej till VM

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget VM för de svenska NHL-stjärnorna Elias Lindholm, Rasmus Andersson, Jacob Markström och Mikael Backlund i Calgary.

Samtliga spelare ska enligt uppgifter till SVT Sport ha tackat nej, där Mikael Backlund gör det på grund av personliga skäl.

– Jag älskar att spela för Tre Kronor men jag älskar även min familj, säger han till SVT Sport.

Mikael Backlund kommer från sin, sett till poäng, bästa säsong i NHL. 19 mål och 56 poäng totalt blev det för den 34-årige svensken.

Men för laget, Calgary, har det gått sämre. Trots att de var topptippat inför säsongen blev det inte ens slutspel.

Trots att säsongen tog slut tidigare än väntat så blir det ingen VM-turnering för Backlund, som inte spelat VM sedan 2018 då han var kapten när Sverige vann VM-guld.

– Min familj är kvar i Calgary tills juni. Jag är borta så mycket under hockeyåret så jag vill vara hemma med familjen nu och ge dem all min tid och energi, säger Backlund till SVT Sport.

Toppcenter, toppback och Vezina Trophy-finalist

Han är alltså inte den ende i laget som tackar nej till VM. Samtliga spelare i Calgary tackar alltså nej. Och det är inga dussinlirare som Sam Hallam inte får loss till VM.

Toppcentern Elias Lindholm, toppbacken Rasmus Andersson och fjolårsfinalisten i Vezina Trophy (pris till ligans bäste målvakt) Jacob Markström är alla stjärnspelare i NHL. Den som kanske svider mest att inte få loss är målvakten Markström, som antagligen var Sam Hallams förstaval som målvakt i VM. Det kryllar nämligen inte av svenska målvakter i NHL som är aktuella i dagsläget för VM-spel.

När det gäller Andersson så har han spelat med en skada senaste månaderna, som han för några dagar sedan gick ut med fortfarande störde honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.