Växjö vinnare – i historiens fjärde längsta slutspelsmatch

Sökes: En matchhjälte i maratonmatchen.

Finnes: Toumas Kiiskinen.

Finländaren avgjorde för Växjö efter 104 (!) minuters spel. Den fjärde längsta matchen i slutspelets historia.

Det såg ut att bli en helt vanlig slutspelsmatch i ett helt vanligt slutspel. Växjös Nick Johnson gjorde 1–0 elva minuter in i den första perioden och Frölundas Anton Blidh kvitterade fem minuter senare.

Sedan slutade lagen att göra mål.

Period 2, 3, 4 och 5 blev mållösa.

Så plötsligt hände det. Fyra minuter in i den sjätte perioden hittade Toumas Kiiskinen målet. Växjö jublade.

– En stor vinst för oss. Det var en rättvis seger, sa han till TV12.

Det var den fjärde längsta slutspelsmatchen i den svenska ishockeyhistorien.

Frölunda deppade.

– Surt när man inte har studsen med sig, sade Frölundas tränare Roger Rönnberg.

Därmed står det 1–1 i matcher.

Längsta SM-slutspelmatcherna

1. 19,16 i den sjätte perioden – 23 mars 1997, semifinal: Leksand-Färjestad 3-2 (Andreas Karlsson)
  2. 10,49 i den sjätte perioden – 28 mars 2012, semifinal: AIK–Skellefteå 4-5 (Jimmie Ericsson)
  3. 7,43 i den sjätte perioden – 3 mars 2003, kvartsinfal: Timrå-Luleå 2-1 (Marcus Åkerblom)
  4. 4,00 i den sjätte perioden – 31 mars 2015, semifinal: Växjö-Frölunda 2-1 (Tuomas Kiiskinen)
  5. 2,01 i den sjätte perioden – 16 mars 2009, kvartsfinal: Linköping–Skellefteå 2-3 (Kimmo Koskenkorva)

Matchfakta

semifinal 2 i bäst av 7

Växjö-Frölunda 2-1

e förl (1-1, 0-0, 0-0, 0-0, 0-0, 1-0)

Första perioden: 1-0 (11.13) Nicholas Johnson (Liam Reddox, Noah Welch), 1-1 (16.34) Anton Blidh (Mikael Wikstrand, Lukas Bengtsson).

Sjätte perioden: 2-1 (04.00) Tuomas Kiiskinen (Cory Murphy, Robert Rosén).

Skott: 52-40 (12-7, 9-4, 12-8, 5-9, 9-9, 5-3).

Utv, Växjö: 3x2. Frölunda: 2x2.

Domare: Wolmer Edqvist, Grums, och Tobias Björk, Boden.

Publik: 5 750.

1-1 i matcher. (TT)