Foto: Bildbyrån

Växjö höll bortasviten intakt

Uppdaterad
Publicerad

Efter fyra bortasegrar i de första fyra SM-finalerna i ishockey höll trenden i sig. Växjö vann i Skellefteå mot SAIK med 4-1. 3-1 och 4-1 kom i öppen kasse i slutminuterna.

– Vi spelar väldigt konsekvent och väldigt fokuserat och gör det väldigt bra framför ”Torpet” i dag, säger Växjös tränare Sam Hallam till TV4.

Växjö kan nu spela hem sitt första SM-guld i hemmarink på torsdag då man leder matchserien med 3-2 – en uppgift som kanske är avskräckande.

– Jag var med om något liknande i fjol i semifinalen mot Färjestad. Det är svårt att förklara, säger Hallam om den märkliga sviten med idel bortasegrar.

Enormt tryck mot Nihlstorp på slutet

Skellefteå hade ett enormt tryck under slutet för att få till 2-2 och klubborna flög överallt men Cristopher Nihlstorp, åter i målet efter sjukdom, stod pall hela vägen ut för Växjö. 

– Vi spelade rejält och gedigt och är bra över hela banan och jag vet inte vad det är med alla bortasegrar men vi tog gärna en seger i dag. Jag var lite rostig men det är skönt att vara tillbaka, säger Nilhlstorp som har taktiken klar inför torsdagen.

– Vi har en plan men den kan vi inte ta här, säger Nihlstorp hemlighetsfullt.

 – Att Växjö kunde vinna tre raka matcher på bortaplan mot Skellefteå var det väl ingen som trodde. Skellefteås fart och passningsspel är ett frågetecken i denna match. Hade förväntat mig lite till i och med att jag vet vilken fart dom spelar med på hemmaplan, säger SVT Sports expert Patrik Ross.

Skellefteå är nu i rejäl brygga.

– Vi sliter enormt men får betala med den svaga starten då vi kommer under med 2-0. Nu får vi hoppas att bortasyndromet håller i sig, säger SAIK:s tränare Hans Wallson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.