Erik Forsell jublar efter 3-2-målet. Foto: Bildbyrån.

Skellefteå klart för SM-final efter förlängning

Skellefteå är klart för klubbens sjätte raka SM-final efter ett nytt sekunddrama. Växjö tvingade fram förlängning med 36 sekunder kvar. Men i sudden death avgjorde Erik Forssell med sitt 3-2-mål. ”Den här serien har varit helt sjuk”, säger lagkaptenen Jimmie Ericsson.

Skellefteå fick en mardrömsstart i förlängningen. Spel fyra mot fem i 2+2 efter en hög klubba av Jimmie Ericsson. Men hemmalaget höll undan i boxplay. 7.44 in i förlängningen styrde sedan Erik Forssell in Sebastian Ahos skott.

– Jag är inte först att se att det blev mål. Sen märker man att andra jublar. Återstår att se hur viktigt målet blir. Vi har en serie kvar att spela. Det är klart det är kul, säger Forssell till SVT Sport.

Jimmie Ericsson skickade ett särskilt tack till segerskytten.

– Gubbarna gör ett grymt boxplay. Fyra minuters gnuggande. Jag är grymt tacksam. Jag var skyldig en kasse men Forssell hann före.

Nytt sekunddrama

Växjö, som kvitterade med en sekund kvar i den sjätte matchen, hamnade i samma prekära läge igen. Tränaren Sam Hallam plockade ut målvakten och gästerna satsade allt framåt. Med 36 sekunder kvar kom utdelningen.

Calle Rosén avlossade från blålinjen, Alexander Johansson föste pucken vidare efter en målvaktsretur och bakom den förlängde mållinjen grävde Sakari Salminen fram pucken och petade in 2-2.

Men målet var förgäves. Säsongen är över för de regerande mästarna.

”Det är hemskt”

– Jag hittar inga ord. Det är hemskt. Så jävla besviken. Vi har krigat i ett helt jävla år för det här, säger målvakten Stefan Steen, vars sikt var skymd vid det avgörande målet.

– Det var svårt att se pucken, jag försökte bara blocka.

Ericsson huvudfigur

Skellefteås Jimmie Ericsson var inblandad i det mesta som hänt tidigare under matchen. Skellefteå hamnade i underläge i första perioden men lyckades vända till 2-1. Båda målen kom efter returer på Ericssons avslut.

2-1-målet i spel fem mot tre när den tredje perioden bara var sekunder gammal. I röran framför mål tryckte Mattias Ritola in 2-1 bakom målvaktsvikarien Steen, som kastade sig förgäves. Tidigare i matchen, i andra perioden, fick Martin Lundberg stå länge i slottet och ladda och skickade in 1-1 bakom Steen.

Ericsson var även den som tappade pucken vid Växjös ledningsmål. Målvakten Markus Svensson hängde sedan inte med i sidledsförflyttningen när Joakim Hilding serverade Eddie Larsson, som gjorde sitt första mål på 87 matcher och tystade hemmafansen.

Skellefteå fick dock sista ordet. I finalen väntar Frölunda.