Växjö vann och närmar sig Frölunda

Växjö åkte till Göteborg och besegrade Frölunda för första gången den här säsongen. 3-2-segern var smålänningarnas första i Scandinavium på nästan två och ett halvt år.

Växjö kom från att ha spelat match kvällen före, men av eventuell trötthet hos gästerna märktes inte mycket i slutperioden. När sju minuter återstod dundrade Eric Martinsson in 3-2 – och såg till att Växjö tog sin första bortaseger mot Frölunda sedan i september 2012.

-Den enkla förklaringen är att Frölunda är förbannat bra. Vi måste ta en otrolig kamp över 60 minuter för att kunna slå dem. Kanske var det så att det var vår tur i dag, säger Växjös tränare Sam Hallam.

Frölunda såg annars ut att ha hittat självförtroendet igen efter sin decembersvacka och några bottennapp i januari. Hemmalaget satte full fart direkt och dominerade den mållösa första perioden inför de 9 896 åskådarna i Scandinavium.

-Tokigt nog är jag rätt så nöjd med den här matchen, säger hemmatränaren Roger Rönnberg, som tycker att hans lag gjorde en ”förbannat bra match”.

-Vi har spelat mycket sämre än så här, och vänt matcher och vunnit matcher. Så prestationsmässigt är jag jäkligt nöjd.

I Frölundas segermatch mot Luleå två dagar tidigare spräckte veteranen Magnus Kahnberg sin säsongsnolla. Nu var det tonåringen Anton Blidhs tur. Knappt tio minuter in i mittperioden satte den 19-årige forwarden sin karriärs första SHL-mål, efter totalt 57 matcher.

-Äntligen. Det var också på tiden. Han har jobbat hårt för det, säger Roger Rönnberg.

Med sex minuter kvar av perioden kom Växjös Liam Reddox helt fri med Lars Johansson och drog resolut pucken förbi Frölundamålvakten till 1-1.

Växjö har inte haft det lätt mot göteborgarna den här säsongen, lagens tre möten i höstas slutade med idel Frölundasegrar. Men halvvägs in i slutperioden kom målet som gav Växjö hopp om trendbrott. Patrik Lundh satte fart från mittzonen, fintade ner Lars Johansson och lyfte upp pucken i nättaket.

Det tog bara 21 sekunder för Robin Figren att kvittera till 2-2, men strax därefter klev Eric Martinsson fram och såg till att Växjö nu bara är två poäng bakom Frölunda i tabellen.

-Det sade jag redan på upptaktsträffen. Vårt mål är att komma topp fyra, säger Sam Hallam.