Växjö vill se utökad serie

Uppdaterad
Publicerad

När Brynäs släppte backen Cody Franson till NHL så var måttet rågat för Växjös vd Anders Öman och nu hotar han med rättsliga efterspel för de klubbar som använt lockoutade spelare från NHL.

-Det är ju lite Kalla Anka över alltihop, här sitter vi nio klubbar som sköter sig, som har förmågan att läsa vad som står i överenskommelsen. Sedan väljer några klubbar att köra sin egen väg. Det innebär i praktiken att det jobbat med ett dopat lag, säger Öman till SVT Sport.

Brynäs menar däremot att Franson sagt upp sitt kontrakt och betalat klubben och har svårt att förstå den upprörda tonen från Växjö:

-Om någon ska titta på det här så är det Hockeyligan inte någon enskild klubb och skulle det visa sig att vi gjort något fel får vi ta konsekvenserna då. Vi har tittat på det här innan vi skrev avtalet och tog den bedömningen att vi gjort rätt och gör rätt och skriver avtal över hela säsongen. Han har löst ut sig ur sitt kontrakt, säger Brynäs sportchef Micke Sundlöv till SVT Gävledala.

Ord som inte Anders Öman ger särskilt mycket för:

-Brynäs ordförande står och svär på bibeln inför väldigt många människor att det inte finns några ”out-klasuler”. Vad händer när NHL öppnar? Jo han lämnar, säger en upprörd Öman.

Växjö beredda att bryta överenskommelsen i höstas

Trots Anders Ömans upprördhet just nu, var samme man beredd att göra precis som de klubbar han nu kritiserar, dvs. värav NHL-spelare. I en intervju till Smålandsposten i höstas så sa samme Öman att Växjö var beredda att bryta Hockeyligans överenskommelse.

Något som Öman förklarar på följande sätt:

-Två klubbar hade brutit överenskommelsen och jag kan säga att varenda klubb satt och funderade på hur det skulle påverka oss. Men vi kom fram till att stå fast vid det (avtalet). När det väl kom till kritan så handlar det om etik och moral, säger han.

Vill se repressalier

Nu vill Öman att både Hockeyligan och Svenska ishockeyförbundet agerar och sätter ned foten i den här affären.

-Jag förväntar mig att både Hockeyligan och Svenska hockeyförbundet adresserar problemet och kommer med en lösning snabbt.

Själv har Öman tre punkter som han ser som en lösning av problemet.

* Utöka ligan med två lag till nästa säsong.

* De lagen som brutit mot överenskommelsen ska inleda nästa säsong på minuspoäng.

* Lagen ska även få betala böter och kompenserar inkomstbortfall för det andra klubbarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.