Henrik Zetterberg jublar efter att ha gjort hattrick mot Buffalo i januari. Foto: BILDBYRÅN

Zetterberg bäst någonsin på ”Z”

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Zetterberg, 34, är den bäste NHL-spelaren någonsin på bokstaven ”Z”.

Det tycker ansedda hockeymagasinet The Hockey News.

”Han kan vara det bästa sena draftvalet i NHL-historien”, skriver de i motiveringen.

Det är kanadensiska The Hockey News som har rankat de tio bästa NHL-spelarna någonsin vars efternamn börjar på ”Z”. Av 51 utespelare och fyra målvakter finns två Sverige-bekantingar med på listan. Förre poängkungen i SHL, norrmannen Mats Zuccarello, tar sig in på tionde plats.

Bäst av alla? Detroits lagkapten Henrik Zetterberg.

– Glöm bokstaven ”Z”. Zetterberg har sakta etablerat sig själv som en av ligans bästa spelare genom tiderna. Han kanske inte tar sig in på topp tio, men han finns nog med bland de 100 främsta, skriver magasinet.

”Avgörande för Red Wings framgångar”

Norrlänningen har gjort 296 mål och totalt 786 poäng på tolv säsonger i Nordamerika. Han har vunnit en Stanley Cup (2008) och tilldelades den säsongen Conn Smythe Trophy, priset till Stanley Cup-slutspelets mest värdefulla spelare. Han gjorde då 27 poäng (13+14) och satte det matchavgörande målet i fyra matcher.

– Han spelade boxplay, powerplay, och var avgörande för Red Wings framgångar. Säsongen därpå upprepade han bedriften när Detroit var en match ifrån två raka Stanley Cup-segrar, skriver Hockey News.

De påpekar också att Zetterberg med all säkerhet kommer att få sin tröja hissad av Detroit och att han, som 210:e man i sjunde rundan, kan vara det bästa sena draftvalet i NHL:s historia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.