Foto: Bildbyrån/SVT

Hård om Kallurs beslut: ”Synd, men begripligt”

Uppdaterad
Publicerad

Sanna Kallur var ytterst nära att ta VM-guld 2007. Hon hakade i amerikanskan Michelle Perry, slutade fyra istället för att ta guld. Loppet är SVT-kommentatorn Jacob Hårds starkaste minne från Susanna Kallurs långa karriär. ”Hon var så nära ett guld och fick inte en medalj över huvud taget.”

SVT Sports friidrottskommentator nås i Lahtis på skid-VM på väg ut i spåret, av beskedet att Susanna Kallurs karriär är över.

– Synd men begripligt. I och med att hon inte blir riktigt bra i benet förstår jag beslutet. Jag trodde annars att när hon äntligen tagit sig tillbaka i ett läge där hon kunde tävla, skulle hänga i lite längre, ändå fast OS inte blev vad hon tänkt sig. Jag kan tänka mig att när benet ändå spökar, så känns det ändå naturligt att hon lägger av.

”Popularitet som överstiger resultaten”

Inne-EM i Belgrad blir Sanna Kallurs sista tävling i karriären.

– Det kommer bli väldigt emotionellt. För henne och för alla som följer henne. Hon är ju otroligt populär. Man kan säga att hon har en popularitet som överstiger hennes resultat egentligen. I kraft av sin personlighet och sin utstrålning, och den otroliga viljan och kampen att inte vilja ge upp.

Jacob Hård har följt Susanna Kallur under hela hennes karriär, och plockar fram några speciella minnen.

– Jag minns ju EM-guldet i Göteborg 2006. Jag minns den här VM-finalen 2007 när hon blev fyra men var så nära att vinna ett guld, och blev fyra. Hon hakade i amerikanskan Michelle Perry lite grand. Den finalen och det efterspelet.

Kallur fick en bra start och var länge i ledningen, men föll tillbaka och slutade fyra i det jämna loppet som vanns av storfavoriten Michelle Perry.

– Hon såg ut som en världsmästare där, och så var de nästan fyra löpare på linje. Någonstans där på slutet var Perry inne och, de hade kontakt, hon blev lite störd. Den finalen minns jag.

– Så förstås OS i Peking 2008, när hon kraschade i Peking. Och så comebacken på DN-galan efter så många år. Det var helt otroligt. Att hon inte givit upp. Det är svårt att förstå liksom. Det säger mycket om henne.

Jacob Hård: ”Har någon varit så populär?”

– Hon är populärare än hon lyckats få resultat. Hon har inte vunnit en medalj i ett världsomspännande mästerskap. Meritmässigt finns det de som är klart före henne. Men få om ens någon har varit så populära. 

– En Carolina Klüft och en Kajsa Bergqvist har tyngre meriter utan tvekan. Absolut. Klüft framförallt, men Kajsa också med VM-guld.

– Det jag minns allra mest är hennes otroligt starka personlighet, hennes positivism och hennes fighting spirit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.